Članak

Del Vechio u oproštajnoj posjeti: Ne mogu ti oprostiti druže...

Bivši ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio prošlih nekoliko dana se opet pojavio u BiH. Došao je u oproštajnu posjetu. I zabio je par autogolova u ovom produžetku

Piše: Sead Omeragić


Bivši ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio prošlih nekoliko dana se opet pojavio u BiH. Došao je u oproštajnu posjetu. I zabio je par autogolova u ovom produžetku. Prvo je bio na skupštini Hrvatskog narodnog sabora (HNS), gdje su ga novinari fotografisali zavaljenog u srednjim redovima.  

Jučer, 30. januara Del Vechio se susreo sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadakom. Zanimljivo je da je „razgovarano o aktualnoj situaciji u BiH, bilateralnim odnosima BiH i Hrvatske, evropskim integracijama i regionalnoj saradnji“, što je saopšteno iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH. Naravno, nije običaj u diplomatiji da se prima u oproštajne posjete ambasador kojem je naprasno prekinut mandat.

Vjerovatno će Del Vechio trknuti i do Banja Luke na oproštaj. Tamo gdje je bio 9. januara kada je izazvao zgražanje i niz negodovanja. Tada je hrvatska vlada tvrdila da Del Vechio nije imao dozvolu da boravi u Banja Luci na neustavnom danu RS. U saopćenju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku, pa je zbog toga povučen u Zagreb na konsultacije.

Da li danas ima dozvolu Vlade premijera Andreja Plenkovića da se oprašta po HNS-ovim skupovima koji objavljuju neustavnu Deklaraciju, koja brutalno negira presude jednog međunarodnog suda kakav je Tribunal u Hagu?

Sve ovo pokazuje da su obična hipokrizija bile nedavne osude Vlade R Hrvatske i zvanične hrvatske politike Del Vekijeve posjete Banja Luci. Formalno udovoljenje zgroženoj javnosti susjedne države. Pokazalo se da je Hrvatskoj vlasti bilo samo krivo što je na tom skupu bio posthumno odlikovan general Slavko Lisica, koji je tokom rata granatirao Šibenik i zbog toga bio suđen u odsustvu.

Del Vechio je bio visoki oficir, brigadir u Požeškoj brigadi. Morao je znati ko je Slavko Lisica, na suprotnoj strani rovova. Iako inžinjer mašinstva paralelno se vojno educirao i završio Vojno diplomatsku školu. Bio je vojni izaslanik RH u Austriji i Švicarskoj te vojni savjetnik u Stalnoj misiji RH pri OESS-a u Beču, a u aprilu 2000. imenovan je na dužnost vojnog izaslanika RH u Austriji i Švicarskoj te vojnog savjetnika u Stalnoj misiji RH pri OESS-a u Beču. Na prvu ambasadorsku dužnost Del Vechio je otišao u Izrael 2003. godine, a zatim u Poljsku. U BiH je došao 2013. godine.  

Treba napomenuti da je Ivan Del Vechio prvi predsjednik SDP-a Požeško-slavonske županije i član Glavnog odbora SDP-a od njegovog osnivanja. To je ona rijetka stranka u Hrvatskoj koja ima korektan odnos prema BiH.

Božo Kovačević, bivši ambasador Hrvatske u Moskvi je objasnio ovu dvostruku politiku: „Politika Milorada Dodika je politika dezintegracije BiH. A sve deklarativne izjave predstavnika hrvatske vlasti su suprotne, iako sadržaj politike nije uvijek u skladu s tim izjavama kojima je zajednički nazivnik integritet BiH… S obzirom na povlaštene odnose između HDZ-a i HDZ-a BiH nije isključeno da ambasador nije po stranačkoj liniji dobio instrukcije.”

Niti Plenković, niti bilo ko iz vrha HDZ-a nije doveo u sumnju Čovićevo prisustvo na skupu gdje je odlikovan neko ko je u Hrvatskoj oglašen ratnim zločincem.

Time se samo dokazuje šta uistinu Hrvatska misli o entitetu RS gdje su totalno i temljito očišćeni, bolje reći sastrugani Hrvati i gdje ih ima manje od osam hiljada.

Ivan Del Vechio je u ovoj posljednjoj posjeti razbistrio sve ono što se događalo oko njegovog bajagi problematičnog odlaska u Banja Luku. Bilo je to još jedno poniženje u produžecima za Bosnu i Hercegovinu od jedne potpuno dvolične politike službenog Zagreba. 

#Specijal