Članak

FTV: Ako ponovo izaberu Tadić, za glavnog tužioca imali bismo Dragana Čovića

Visoko sudsko tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine 23. januara bila glavnog državnog tužitelja. U emisiji „Mreža“, na Federalnoj TV objavljeno je da „sve informacije govore da je to Gordana Tadić

SARAJEVO, (Patria) - Visoko sudsko tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine 23. januara bira glavnog državnog tužitelja. U emisiji „Mreža“, na Federalnoj TV objavljeno je da „sve informacije govore da je to Gordana Tadić.“

„Tako želi Čović, a Dodik mu pomaže preko Tegeltije. Ovog drugo, u VSTV-u, jer je njegov kadar. A mora se Dodik i odužiti Tadićki, jer ni jedan predmet protiv njega nije otvorila. Tako će Čović dobiti Tužilaštvo, a Dodik ima kontrolu nas VSTV-om“.

„Dodik ima i SIPA-u, jer je pridobio Pericu Stanića, pa se više ne boji da bi ga SIPA mogla uhapsiti. Čović juriša da svog čovjeka postavi za direktora FUP-a. Bitna je to funkcija jer neće biti istraga ni protiv Čovića, ni protiv njegovih saradnika. Dodik je svu verbalnu artiljeriju usmjerio protiv OSA-e. I dok Čović posjeduje Ministarstvo pravde, Dodik se približava Ministarstvu sigurnosti. Pravosudno-policijski sistem u kandžama lidera“, kaže novinarka Merila Dizdarević.

„Obavještajna služba Bosne i Hercegovine je u ovom trenutku možda i jedina barijera za jačanje ruskog utjecaja i potpuno ovladavanje svim državnim institucijama. Ukoliko Milorad Dodik, zajedno sa Draganom Čovićem, ali i sa pojedincima iz Sarajeva koji podržavaju njihove ideje uspiju ovladati OSA-om, pravosuđem, Oružanim snagama, ne smijem ni pretpostaviti šta će to značiti za budućnost Bosne i Hercegovine“, kaže novinarka Dženana Karup.

FTV podsjeća da desetine istraga koje su propale protiv Dodika i to sve za vrijeme tužiteljice Tadić.

Advokat i novinar Senad  Pećanin smatra da je krah bh. pravosuđa počeo 2010. godine, kada je pravosuđe pokrenulo ozbiljne istrage protiv tri stranačka lidera, koje su zaustavljene.

„Konkretno mislim na tadašnjeg premijera Republike Srpske Milorada Dodika, lidera SDP-a Zlatka Lagumdžiju, i lidera HDZ-a Dragana Čovića“, rekao je Pećanin, podsjećajući da su istrage obustavljene iako je bilo dokaza da se radi o ozbiljnom kriminalu.

„Dolaskom Milana Tegeltije na čelo VSTV-a od tada zaista počinje jedan mračni period za pravosuđe u Bosni i Hercegovini“, smatra novinarka Dženana Karup, ističući da podobne sudije rade po željama i Tegeltije, ali i pojedinaca iz VSTV-a.

FTV podsjeća i na rodbinsku vezi tužiteljice Tadić sa članom Predsjedništva HDZ-a Mijom Krešićem. „Na to sam ponosan“, rekao je Krešić.

Novinarka Karup ističe da je po srijedi vrlo ozbiljna, sinhronizirana i smišljena planska operacija kako bi se pravosuđe stavilo pod kontrolu. „Nažalost, moram priznati da su Čović i Dodik u tome uspjeli. Završna faza te operacije je imenovanje glavnog tužitelja Bosne i Hercegovine.“

„Ako bi izabrali gospođu Tadić, mi bismo za glavnog tužioca imali Dragana Čovića“, rekao je advokat Duško Tomić.

Novinar BIRN-a Denis Džidić podsjeća da je od cijelog Tužilaštva BiH bilo podignuto samo šest optužnica za korupciju, od čega tri za korupciju unutar same te institucije.

„Sada imamo tužiteljicu koja pretendira da nastavi taj posao iako ne želi da se miješa u svoj posao“, kaže Pećanin.

„Ostane li na čelu Državnog tužilaštva tužiteljica Tadić, na čelnim pozicijama državanih i federalnih pravosudnih institucija neće biti ni jednog Bošnjaka“, zaključuje Merila Dizdarević.

#BiH