Članak

Amar Osim počeo treći mandat na klupi Željezničara

Trener plavih smatra da su loši rezultati jesenas posljedica slabog igračkog kadra.

SARAJEVO, (Patria) - Amar Osim je zvanično predstavljen kao novi trener Željezničara. Stručnjaku specijalizovanom za osvajanje Premijer lige je tako i službeno počeo treći mandat na klupi sarajevskog kluba.

Osim je najavio očekivane igračke promjene u ekipi.

“Ekipa prije odlazaka odeđenih igrača nije bila u stanju da izbori Evropu i da kasni 15 bodova za vodećim. Ako ne možemo u postojećem kadru imati skupu i funkcionalnu ekipu onda možemo samo imati funkcionalni tim. Nekada cemo se truditi da imamo skupu i funkcionalnu ekipu. Sigurno cemo se pojačati, jer imamo mali broj igrača realno. Moramo dovesti par igrača da popravimo i brojno i kvalitetno stanje. Prijelazni rok je do 1. februara svi ‘ganjaju’ vani, pa nakon toga možemo dovesti kvalitetnije igrače koji ne nađu inostrani angažman”, kazao je Osim na današnjoj konferenciji za novinare.

Jadranko Bogičević će produžiti ugovor, dok vjerovatno potpis čeka i Srđana Stanića.

“Bogičeviću ćemo produžiti ugovor, smatramo da praksu prelakog otpisivanja igrača koji su nešto napravili u klubu treba zaustaviti. Stanića ćemo probati vratiti. Svi znamo zašto je otišao. Sada vjerujemo da nam može pomoći”.

Osim još uvijek ne zna koji mu igrači trebaju.

“Ne mogu reći jer nismo počeli pripreme jer ne bi bilo fer prema ostalim igračima koji su ovdje. Neću to da radim. Dovest ćemo igrače koji mogu pomoći po pozicijama, te kvalitetom i karakterom”.

Trener plavih smatra da su loši rezultati jesenas posljedica slabog igračkog kadra.

“Željo je izgubio pet utakmica jer je slab. A ne jer je sudija pogriješio, ili te neko prevario. Ali ako izgubiš pet puta onda si slab. GOŠK kada je ispadao iz lige nije izgubio pet puta. Treba se ‘potruditi’ pa izgubiti pet utakmica. Ja ću se potruditi da igračima objasnim da su slabi. Slabo se bore, slabo trče, fudbal je okrutan u nekim stvarima”, kaže Osim.

“Sve loše stvari koje su se ranije radile, sada su došle na naplatu. Sve se nakupilo i sada je to došlo na naplatu”, dodao je.

Smatra da Željo u ovom trenutku nema pobjednički mentalitet.

“Očigledno da u ovom sastavu nismo dorasli da osvajamo titule. Pobjednički mentalitet se koristi kome odgovara. Mi imamo premalo igrača koji su dugo u klubu i koji mogu vrijednost kluba objasniti tim igračima”.

Osim je dodao da će tek pred nastavak prvenstva donijeti odluka ko će biti kapiten.

Osimovi pomoćnici bit će Almir Memić i Adin Mulaosmanović. Za trenera golmana imenovan je Adnan Gušo. 

Predsjednik Željezničara Nihad Selimović na današnjoj konferenciji za medije otkrio je radosne vijesti za navijače najtrofejnijeg bh. kluba.

Renoviranje i izgradnja stadiona Grbavica neće stati te će novi radovi početi u narednih desetak dana.

“Upoznati ste sa situacijom i onim šta se dešavalo u klubu od ostavke prethodne Uprave i stanja koji smo mi preuzeli. Neću pričati o prošlosti. Zvaničcno nismo preuzeli dokumentaciju, nije napravljena primopredaja. Nadam se da ćemo uspjeti ostvariiti komunikaciju sa prethodnom upravom. Bio je blokiran račun. Uspjeli smo odblokirati račun. Svi računi kluba su operativni. Vršili smo određena plaćanja i nadam se da ćemo do kraja mjeseca sve to dovesti u normalno stanje. Odnosno u situaciju da klub moze nesmetano da radi”, rekao je Selimović.

“Kada su u pitanju infrastrukturni projekti, već radimo na dobijanju papirologije za nastavak radova, i neće se ni jednog trenutka to zanemariti i neće to kasniti. Nastavljamo istim tempom izgradnje”.

Amar Osim će biti zadužen za kompletan sportski segment.

“Amar Osim je šef struke i menadžer ekipe, odnosno sportski direktor i on će se pitati za kompletan sportski dio. Primarni cilj nam je izlazak u Evropu, tu nema nikakvih kalkulacija, bez obzira na zaostatak. U svakoj utakmici moramo ići na pobjedu”, kazao je Selimović.

#Sport