Članak

SAD i EU ne priznaju Madurov predsjednički mandat, vlada Venezuele proglašena nelegitimnom

Evropska unija i zemlje Skupine Lima, koja od 2017. okuplja zemlje latinske Amerike i Kanadu, također su objavile da neće priznati Madurov drugi mandat.

CARACAS, (Patria) - SAD neće priznati legitimnost izbora Nicolasa Madura za predsjednika Venezuele i pojačat će pritisak na njegov režim, rekao je u četvrtak savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton.

“Sjedinjene Države neće priznati protuzakonitu uspostavu Madurove diktature. Nastavit ćemo pritisak na taj korumpirani režim, podržavati demokratsku nacionalnu skupštinu i pozivati na slobodu i demokratiju u Venezueli", poručio je Bolton na Twitteru.

Tokom vanredne sjednice o situaciju u toj južnoameričkoj zemlji, Organizacija američkih država donijela je rezoluciju kojom je Madurovu vladu proglasila “nelegitimnom”.

Rezolucijom, koja je prihvaćena s 19 glasova za, šest protiv, osam suzdržanih i jednim odsutnim, “poziva se na nove predsjedničke izbore koji će se provesti uz sve potrebne garancije slobode, pravednosti, transparentnosti i legitimnosti”.

Nicolas Maduro, izabran 20. maja na izborima koje je opozicija bojkotirala, u četvrtak je započeo svoj drugi mandat. Šef američke diplomatije Mike Pompeo pozvao je venezuelski narod da sarađuje sa skupštinom u kojoj većinu ima opozicija, a u četvrtak navečer, State Department je objavio da je Pompeo razgovarao s predsjednikom venezuelanske skupštine Juanom Guaidom.

“Državni sekretar ponovio je podršku SAD-a Nacionalnoj skupštini, jedinoj legitimnoj instituciji, zadnjoj koja je demokratski izabrana u Venezueli, kao i ponovnoj uspostavi demokratije u toj zemlji”, dodaje se u saopštenju.

Evropska unija i zemlje Skupine Lima, koja od 2017. okuplja zemlje latinske Amerike i Kanadu, također su objavile da neće priznati Madurov drugi mandat.

#Svijet