Članak

'Dragan Čović u Banja Luci proslavio nestanak Hrvata s prostora RS'

Prvom čovjeku HDZ-a zamjera se što je zbog političkih odnosa s Miloradom Dodikom spreman otići toliko daleko da pređe preko svih činjenica i zaboravi da su i Hrvati bili žrtve genocidne politike na ko

Piše: Haris Ljevo


Predsjednik HDZ-a i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović boravio je u Banja Luci na obilježavanju 9. januara, neustavnog dana entiteta RS.

Čovićevo prisustvo na svečanoj akademiji povodom neustavnog dana entiteta, čiji je politički i vojni vrh pred međunarodnim i domaćim sudovima osuđen za najstrašnije zločine, među kojima i za genocid, izazvalo je žestoke reakcije javnosti.

Prvom čovjeku HDZ-a zamjera se što je zbog političkih odnosa s Miloradom Dodikom spreman otići toliko daleko da pređe preko svih činjenica i zaboravi da su i Hrvati bili žrtve genocidne politike na kojoj je nastao entitet RS.

Podsjećamo, od prijeratnih oko 220.000 Hrvata katolika koji su živjeli na području današnje Republike Srpske do devedesetih godina, prema podacima Katoličke crkve danas ih ima tek oko 15.000, ali i njihov broj se iz godine u godinu smanjuje.

Bošnjaci i Hrvati, kao i dio Srba, odbijaju proslavljati 9. januar, ocjenjujući ga kao početak stradanja nesrba na području današnjeg entiteta RS, ali je lider HDZ-a ove godine odlučio priznati 9. januar i prisustvovati svečanoj akademiji.   

Čović je prije nekoliko dana nakon sjednice HNS-a istakao kako HNS nije u poziciji da u Kantonu Sarajevo ''pokreće apelacije'' zbog ''neustavne vlasti'' u ovom Kantonu. Najavio je podnošenje apelacije Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, a u vezi odluke Centralne izborne komisije u popuni Doma naroda Federalnog parlamenta.

„U poziciji smo da ne možemo pokrenuti apelaciju u Kantonu Sarajevo jer nemamo legitimnog predstavnika. O ovom problemu u Kantonu Sarajevu govore sve apelacije, pa i ona gospođe Krišto“, rekao je Čović. Čoviću smeta što u KS nema „svoje“ Hrvate preko kojih bi mogao postavljati neke uslove, ali nema problem s tim što ih nema u RS-u, gdje su zbrisani s lica zemlje u etničkom čišćenju i genocidu.

On je nakon već spomenute sjednice HNS-a istakao da traži da Bosna i Hercegovina profunkcionira.

„Samo tražimo da profunkcionira Bosna i Hercegovina. Hoće li neko biti Hrvat, a ime mu sugerira neku drugu poruku - nije moje da komentiram. Ali se time ne smije spekulirati. Ovo je nastavak etničkog čišćenja drugim sredstvima“, poručio je Čović, koji je samo tri, četiri dana kasnije otišao na svečanu akademiju da zajedno s Dodikom proslavi etničko čišćenje.

Na njegova druženja s Miloradom Dodikom, u nekoliko navrata je upozoravala i bivša premijerka Hrvatske i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Ona je reagovala na nedavna hapšenja u Banja Luci na protestima podrške Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog mladića Davida.

 „Da, da, to je taj režim u kojem policajce šalju da tuku i uhićuju roditelje koji traže istinu o svom ubijenom djetetu. To je taj Dodik s kojim će, kako reče Dragan Čović, osigurati “europski put” BiH. Ali, nema puta za one koji se boje i mrtve djece. Jad i bijeda“, poručila je bivša hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Hrvatske.

Na isti način je Kosor opisala i sastanak Dodika i Čovića neposredno nakon izbora u BiH. I tada e upotrijebila izraz jad i bijeda.

„Dodik je za Mladića rekao da je heroj nakon što ga je Haški sud osudio na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti. Mnoge žene su silovane, rekao je sud. Među njima i djevojčice od 12 god. S Dodikom Čović za EU put. Jad i bijeda“, istakla je Jadranka Kosor.

„Proslavu neustavnog dana RS povodom kojeg je odlikovan Slavko Lisica, osuđen zbog ratnih zločina u RH, ali i Ana Brnabić, odlikovanjem kojeg su dobili zločinci poput Karadžića i Mladića, uveličao je i Dragan Čović. Neće ga niko zbog toga proglasiti personom non grata“, reagovala je Kosor nakon današnjeg Čovićevog boravka u Banja Luci.

Profesor na univerzitetu Yale u SAD-u Ivo Banac nedavno je u intervjuu za Al Jazeeru povodom usvajanja deklaracije o zaštiti Hrvata u BiH rekao kako Dragan Čović svojom politikom vodi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u ruke Miloradu Dodiku, a preko njega u ruke Rusije.

„Plenković je, kao uvijek, želio zadovoljiti i vuka i ovce i velike sile i male napasnike i opoziciju unutar i opoziciju izvan HDZ-a te, naravno, i sve nivoe vlasti BiH. Deklaracija je puna lijepih želja i bezubih traženja, ali se vidi iz aviona da je napravljena forme radi, kako bi namirila, kad bi mogla, utjecajni i zahtjevni Čovićev klan te njegove ispostave u dijelu hrvatskog HDZ-a, u luci Ploče, Metkoviću... Jedino je čudno da Plenković, koji ipak poznaje diplomatsku faunu, ne vidi da mu Čović šteti; zapravo šurovanje s Čovićem vodi ga direktno u ruke Čovićevih pravih sponzora, Dodika, Vučića i „matjuške“ Rusije“, istakao je Ivo Banac.

Čovićevu posjetu Banja Luci osudili su putem društvenih mreža brojni pjedinci iz javnog i kulturnog života BiH.

„Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, je jedini političar u regionu koji plače nad sudbinom Vukovara i slavi Republiku Srpsku“, smatra nekadašnji novinar magazina Dani, a danas advokat Senad Pećanin.

Hariz Halilović, socijalni antropolog pri Centru za globalna istraživanja (Centre for Global Research), na RMIT univerzitetu u australijskom Melbourneu i profesor na Univerzitetu California (UCLA) u Los Angelesu podsjeća na stravične zločine nad Hrvatima u RS-u, a na koje je Čović zaboravio ili ih svjesno prešućuje.

„Prijedor je mjesto u kojem je ubijen najveći broj Hrvata u posljednjem ratu, uključujući i svećenika Tomislava Matanovića i njegove roditelje. Njihove i kosti prijedorskog heroja Slavka Ećimovića i mještana zbrisanih Briševa i Kureva su ugrađene u temelje RS-a kojeg Čović slavi“, poručuje Halilović.

Dragan Čović, čovjek koji sebe smatra legitimnim zaštitnikom hrvatskih interesa u BiH, odlučio je pogaziti hrvatske kosti ugrađene u temelje RS-a i proslaviti njihov nestanak s prostora ovog entiteta.

#BiH