Objavljeno u kategoriji Region na 09.01.2019 11:15:52

Hrvatska i Srbija nastavile diplomatski rat

Plenković i Dačić Foto: Arhiv

ZAGREB, BEOGRAD, (Patria) - Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova najoštrije je osudilo izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića u kojoj je kritizirao govor premijera Andrej Plenkovića na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, ocijenivši da takve izjave "predstavljaju izvrtanje historije i negiranje činjenica čime se otežava istinska pomirba".

Dačić je za beogradske Večernje novosti "bestidnom" nazvao Plenkovićevu izjavu da je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske, čime je 1995. godine mirnim putem završen rat, jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

"Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj, izgovorite da je Tuđmanova najvrednija ostavština reintegracija Srba. Samo ne znam misli li Plenković pritom i na onih 220.000 naših nesrećnika iz Oluje", rekao je Dačić, prenosi Al Jazeera.

Iz Zagreba poručuju da se tom izjavom Dačića, koji "na krajnje neprihvatljiv način proziva predsjednika hrvatske Vlade radi izjave o mirnoj reintegraciji i procesu pomirenja, nastavljaju zlonamjerne, tendenciozne i potpuno neutemeljene izjave srbijanskih dužnosnika o Hrvatskoj", koje najoštrije osuđuju.

"Na primanju Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića u Zagrebu, predsjednik Vlade Andrej Plenković je kazao da bez istine i suočavanja s prošlošću nema pomirenja, ni izgradnje zajedničke budućnosti. Još jednom je naglasio da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština predsjednika Franje Tuđmana, jer su time spriječene brojne nove žrtve", navodi se u saopštenju ministarstva.

"Stoga zamjena teza ministra Dačića pokazuje da se Srbija nažalost još uvijek nije spremna suočiti s vlastitom prošlošću, budući da je upravo režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića odgovoran za povratak etničkog čišćenja i genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, što je jasno utvrđeno pred mjerodavnim međunarodnim forumima i sudovima", dodaje se.

Iz hrvatskog ministarstva dodaju da "onima, koji poput ministra Dačića, nekadašnjeg saradnika Slobodana Miloševića i glasnogovornika njegove stranke, još uvijek ne žele prihvatiti tu istinu, preostaju samo pokušaji izvrtanja historije i negiranja činjenica, čime otežavaju istinsko pomirenje".

"Vojno-policijskom akcijom Oluja oslobođen je veći dio okupiranog hrvatskog teritorija, što je okončalo agresiju na Hrvatsku te su stvoreni preduvjeti za mirnu reintegraciju okupiranih dijelova hrvatskog Podunavlja. Negiranjem toga, Ivica Dačić dovodi u pitanje uspješni proces mirne reintegracije kao međunarodnog sistema utjelovljenog u UN-u, koji je temelj za izgradnju suživota i pomirenja", objavilo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova.

Navode i kako se "u godinama nakon rata, velik broj hrvatskih Srba odlučio na povratak, a hrvatska država je uložila golema sredstva da bi to omogućila".

"Srbija mora poduzeti odlučnije mjere i korake u suočavanju sa svojom prošlošću i ulogom u agresiji na Hrvatsku i susjedne države. Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na istini i pravdi jedini je pravi put izgradnji dobrosusjedskih odnosa i istinskom pomirenju za što Hrvatska još od 1996. pruža ruku suradnje", zaključuje se u saopštenju

Komentirajući izjavu hrvatskog premijera da "nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku" i da je "Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima", Dačić je, kako pišu Novosti, rekao da "pomirenja može da bude kad Hrvatska promijeni odnos prema ustaškom logoru Jasenovac".

"Pomirenja može da bude samo onda kada se u Hrvatskoj Jasenovac ne bude predstavljao kao mjesto dobre zabave i pozorišnih predstava, kada se ne bude pretilo zabranom srpskih stranaka i ćirilice, kada ne bude tabli sa uzvikom 'Za dom spremni' tamo gdje su ubijana srpska dijeca, kada državni vrh ne bude plesao uz Thompsona...",  kazao je Dačić.

Prema njegovim riječima, nije bilo velikosrpske agresije za što mu je argument presuda Međunarodnog suda pravde u Den Haagu kojom je utvrđeno da nije bilo agresije.

"Agresiju je izvršila NDH i došla do Zemuna, Novog Sada i Šapca, kao i Hrvatska u okviru Austrougarske u Prvom svjetskom ratu. Pritom, ni u jednim ni u drugom slučaju nisu platili ratnu odštetu", rekao je Dačić.