Članak

Putin odlikuje Vučića

Aleksandar Nevski proglašen je za najveću ličnost ruske povijesti.

(Patria) - Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o odlikovanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog “za veliki doprinos u razvoju saradnje dvije država, javila je pres služba Kremlja, objavila je Beta, pozivajući se na Sputnik.

"Šef ruske države je potpisao ukaz o nagrađivanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog za veliki lični doprinos razvoju višestrane saradnje sa Ruskom Federacijom", navodi se u saopštenju.

Orden Svetog Aleksandra Nevskog, dobili su, između ostalih, Milan Obrenović, Aleksandar Кarađorđević, a poslednji put je dodijeljen Nikoli Pašiću, dugogodišnjem predsjedniku vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koji je preminuo 1926. godine. Mediji podsjećaju da to visoko rusko priznanje rijetko dobijaju strani državljani a poslije 100 godina orden je dodijeljen Srbinu, odnosno Vučiću.

Aleksandar Nevski veliki je ruski knez i svetac Ruske pravoslavne crkve.

Rođen je 1220. godine, kao sin velikog kneza Jaroslava Vsevolodoviča. Mladost je proveo u Novgorodu, a vlast nad Novgorodskom kneževinom zadobio je 1228. Preminuo je 1263., primivši prije smrti monaški postrig pod imenom Aleksije. Tijelo mu je sahranjeno u Manastiru rođenja Presvete Bogorodice u Vladimiru. Svečano je prenesen u Sankt-Peterburg 1724. po naredbi Petra Velikog i nalaze se u lavri sv. Aleksandra Nevskog. Ruska pravoslavna crkva kanonizirala ga je u prvom redu zbog kršćanskih vrlina, a tokon vremena stvarale su se i priče o čudima vezanim za njegov lik. Spomen mu se slavi 23. novembra i 30. avgusta.

Aleksandar Nevski proglašen je za najveću ličnost ruske povijesti.

#Region