Članak

Trifunović: Slike terora iz Banja Luke obišle svijet na Božić, kada utihnu i svjetska ratišta

Urednik portala Buka iz Banja Luke Aleksandar Trifunović rekao je da na katolički Božić utihnu i svjetska ratišta, ali da su, nažalost, iz Banja Lule jučer u svijet otišle slike terora.

BANJA LUKA, (Patria) - Urednik portala Buka iz Banja Luke Aleksandar Trifunović rekao je da na katolički Božić utihnu i svjetska ratišta, ali da su, nažalost, iz Banja Lule jučer u svijet otišle slike terora.

Neko mora pokrenuti pitanje odgovornosti ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, rekao je Trifunović, komentarišući jučerašnje hapšenje roditelja ubijenog 21-godišnjeg Banjalučanina Davida Dragičevića i opozicionih političara na Trgu krajine u centru Banja Luke, koji skoro godinu dana traže istinu o smrti mladića, čije je tijelo u martu pronađeno u lokalnoj rijeci.

„Akciju je osmislio ministar policije Lukač iz ko zna kojih namjera. Podignuti toliku silu zbog toga što je kao ugrožena njegova bezbijednost govori da nemamo isti ekvivalent sile sistema kada je napadnut obični građanin“, rekao je Trifunović u komentaru za Patriju.

„Lukač smatra da je policajac, tužilac i sudija... On drži predavanja poslanicima, postrojava ih, šalje duge cijevi u Skupštinu“, dodao je Trifunović, ističući da je osnov svakog demokratskog društva da građani imaju kontrolu nad policijom, ali da se kontrola u slučaju MUP-a Republike Srpske izgubila.

Trifunović smatra da su građani Banja Luke jučer odbranili ideju pobune, podsjećajući da se protesti „Pravda za Davida“ nastavljaju na istom mjestu u Banja Luci.

Govoreći u kontekstu protesta koji se dešavaju u Beogradu, u Banja Luci, Sarajevu i drugim gradovima širom regiona Trifunović objašnjava da su pobune u regionu pitanje egzistencije a ne hira.

„Na jednak način su željni života i građani Banja Luke i građani Sarajeva i građani Beograda i Skoplja... Zbog toga su protesti egzistencijalni. Jedna te ista generacija ne želi da napusti politiku, i spremni su da koriste teror u toj svojoj borbi“, kaže Trifunović. On napominje da je u procesima koji su zahvatili region "vrlo bitno da slobodni mediji informacije dijele preko bivših republičkih granica, sada granica država."

#Intervju