Članak

KOMENTAR BH pravosuđe i njihovi svjedoci prevrtaneri

Bivši vozač i pratilac predsjednika SBB-a objavio je na Facebook profilu da je protiv Fahrudina Radončića, u predmetu koji se na Kosovu vodio zbog ubistva Ramiza Delalića Ćele, nekadašnjeg komandanta

Piše: Armin Aljović

Bivši vozač i pratilac predsjednika SBB-a objavio je na Facebook profilu da je protiv Fahrudina Radončića, u predmetu koji se na Kosovu vodio zbog ubistva Ramiza Delalića Ćele, nekadašnjeg komandanta Armije RBiH, svjedočio prema instrukcijama koje je dobio od trećih lica, premda nije otkrio po čijim je instrukcijama svjedočio.

U intervjuu za „Slobodnu Bosnu“ Armin Cibra je u decembru 2015. godine izjavio: „Ja sam svjedočio po drugoj tački optužnice, u kojoj su kao glavni organizatori ubistva Ramiza Delalića Ćele navedeni Fahrudin Radončić i Ekrem Lekić“. Tri godine kasnije, u prepirci sa drugom osobom, Cibra prijeti da će otkriti po čijim nalozima je svjedočio u predmetu Radončić: „Da kažem Čavki (Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka op.a.) ko je meni i tebi platio ljetovanje u Turskoj u luksuznom hotelu u Sideu kao nagradu za svjedočenje na Kosovu protiv Radončića“, napisao je Cibra. „Da kažem Čavki ko je mene i tebe tajno uvodio u Tužilaštvo BiH u tri sata ujutro na dopune izjava o Radončiću“, dodao je.

Ovo nije jedini slučaj gdje su svjedoci tužilaštava u Bosni i Hercegovini otkrili da su svjedočili po nečijem nalogu:

Kompletna optužnica protiv bivšeg komandanta Armije RBiH Nasera Orića, u vrlo osjetljivom predmetu ubistva tri osobe srpske nacionalnosti u Srebrenici 1993. godine zasnovana je na zaštićenom svjedoku „O1“ koji iza sebe ima 11 pravosnažnih presuda za različita krivična djela, pa se moglo pretpostaviti da će i njegovo svjedočenje u predmetu Orić biti vrlo upitno. Govoreći pred Državnim sudom BiH „O1“ je na koncu maratonskog suđenja sam priznao da je svjedočio lažno: „Ne znam ni koliko sam puta davao iskaze. Ja sam samo govorio, a oni su odlučivali koje slučajeve će procesuirati“, rekao je O1.

Otac i sin Seferović, optuženi da su skrivili i sakrili nesreću zbog koje je navodno stradao 22-godišnji mladić Dženan Memić iz Sarajeva oslobođeni su krivnje, jer se ispostavilo da te saobraćajne nesreće nije ni bilo. Mladić je preminuo, Seferovići su na slobodi jer nisu krivi za njegovu smrt, a da niko u BiH, osim mediji, više nije postavio pitanje pozadine njihovog lažnog svjedočenja. Nije dokazano, ali nikada nije ni demantirano da je glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu Dalida Burzić utjecala na to da se više od dvije godine ne može pronaći ubica mladića Memića. Njegov otac Muriz Memić je za skupštinskom govornicom u maju ove godine javno optužio: „Dalida Burzić sa MUP-om je sakrila dokaze.“ Ni nakon tih teških optužbi niko nije odgovarao. Što su optužbe teže i direktnije, Tužilaštvo je sve tiše.

Nekad se govorilo da su ovce onoga čiju livadu ovce pasu. U BiH se može reći: „Pravosuđe je onoga koje je na vlasti“. SDA i HDZ u Federaciji su u poziciji da pišu optužnicu protiv opozicije. Iako se takvi predmeti iznova podižu, i redovito padaju, ili su jednostavno godinama u ladicama ali tako neriješeni vise nad glavama osumnjičenih kao hipoteka, ne postoji sistem odgovornosti za tužioce koji imaju enorman broj propalih optužnica. On su neka vrsta tužioca zastrašivača. Služe kao strašilo vladajućih stranaka prema političkim neistomišljenicima.

Patriji je, primjerice, pokazan na uvid dokument iz kojeg se vidi da se predmet u jednom slučaju formira na osnovu usmene naredbe direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača?! U predmetu 11/5-1-623/17 od 5. decembra prošle godine se navodi: „Tim za operativnu tehniku završio kucanje transkripta koje je vršeno po usmenom naređenju direktora FUP-a... Isti dan vođa tima je sav radni materijal (original snimak i kucani transkript u elektronskoj i printanoj formi) predao direktoru FUP-a.“

Pitanje tih usmenih naredbi i zastrašivanje opozicije iz bh. pravosuđa otvorio je pred Federalnim parlamentom tadašnji zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i lider SDP-a BiH Nermin Nikšić, ali se nije dalje odmaklo od parlamentarnih klupa. Nikšić je posumnjao da usmene naredbe za otvaranje istrage imaju za cilj zastrašiti opoziciju, ali i prikriti izvor odakle ti pritisci dolaze: „Da li Vam je poznato da ovaj istražni tim po direktnom nalogu Dragana Lukača i Vehbije Numanovića, potpuno nezakonito dodaje brojeve telefone osoba iz SDP-a BiH, ali i osoba koje nemaju nikakve veze sa SDP-om, kako bi se oni prisluškivali u okviru istraga i posebnih istražnih radnji koje provodi Federalna uprava policije...? Da li Vam je poznato da se iste stvari rade i protiv policijskih službenika koji odbijaju da provode ovakve nezakonite naredbe i usmene naloge...?, rekao je Nikšić.

Tužilaštva i sudovi u Bosni i Hercegovini ovu zemlju i njene građane drže u šahu, jer ne procesuiraju one koji bi trebali biti procesuirani. Primjerice, u bh. pravosuđu se još nije našao tužilac koji bi podigao optužnicu protiv Nikole Špirića, desne ruke lidera SNSD-a Milorada Dodika, iako je Špirića američka administracija stavila na crnu listu zbog umiješanosti u kriminal. Niti jedan tužilac ne reagira kada Dodik kaže da je Bosna i Hercegovina smeće od države, ili kad lider HDZ-a Dragan Čović kaže da treba oživjeti „Herceg Bosnu“, čiji je zločinački karakter odredio Haški sud.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je nedavno pred Vijećem sigurnosti UN-a „da je narod izgubio vjeru u javne institucije, posebno u policiju i pravosuđe.“ Povjerenje u te institucije se neće ni vratiti dok ne budu rasvijetljena politička ubistva, montirani procesi i prekinuta šutnja pred brutalnom pljačkom državne imovine. Pravosuđe ne može biti između; zakon moraju poštivati dosljedno i do kraja. Nažalost, u BiH je pravosuđe još uvijek u funkciji političke harange protiv naroda.

Bivši vozač i pratilac predsjednika SBB-a u ponedjeljak je rekao da nije autor teksta na svom Facebook profilu. Tvrdi da je žrtva brutalne krađe Facebook identiteta. Naprimjer, Tužilaštvo ima obavezu i taj slučaj rasvijetliti do kraja i otkloniti svaku vrstu nedoumice.

#Specijal