Članak

KOMENTAR Je li 'Alfa tim' paralelna formacija u Graničnoj policiji BiH

„Alfa tim“ je oformio direktor Galić. Uloga tima je da radi na osiguranju prvog čovjeka Granične policije

Piše: A. Aljović

Sedam mjeseci nakon što je u aprilu direktor Granične policije BiH Zoran Galić pod pritiskom grupe graničnih policajaca i medija prijavio Državnom tužilaštvu nestanak municije i policijske opreme iz skladišta GP u Sarajevu, ne postoje nikakve informacije šta je Tužilaštvo uradilo na ovom predmetu. 

Još uvijek se ne zna u čijim rukama je završilo više hiljada komada municije, optički nišani, oprema za prikriveni rad motorola i druga specijalizirana oprema iz Granične policije. U GP nije samo nestala oprema, već su pronađeni predmeti koji na sebi nisu imali inventurne brojeve i nisi bili na spisku vlasništva GP, poput neke računarske opreme, što se također tretira kao nedozvoljena radnje u službenim institucijama Bosne i Hercegovine? 

Do danas je jedino zna da ovom istragom nije obuhvaćen prvi čovjek GP Zoran Galić. Sagovornici Parije to vide kao ogroman propust Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Može se sumnjati i na dogovor postupajuće tužiteljice i direktora Galića. Tužilaštvo je moralo preuzeti predmet i provesti opsežnu istragu u svim smjerovima, pa i prema prvom čovjeku GP Zoranu Galiću, jer je odgovorno lice u toj državnoj policijskoj agenciji. Umjesto toga, desilo se suprotno - Galić je formirao vlastite timove u GP koji isljeđuju i kažnjavaju službenike GP zbog skandala, za koji je odgovoran upravo Galić. Među kažnjenim su oni koji su otkrili i prijavili nepravilnosti u skladišnima GP!

Nije to jedini skandal koji je potresao Graničnu policiju Bosne i Hercegovine, otkako je na njenom čelu Galić, od 2014. godine. Govori se o desetcima graničnih policajca koji su primljeni pod političkim pritiskom, kao dio političke trgovine HDZ-a sa drugim vladajućim partijama u zemlji. Upitne su sigurnosne provjere i sposobnosti tih ljudi?!

Nikada nije rasvijetljen ni slučaj „Alfa tim“. Riječ je o posebnom timu sačinjen od policajaca GP, čija stvarna namjena nikada nije otkrivena, kao ni zakonitost djelovanja tog dima. „Alfa tim“ je oformio direktor Galić. Uloga tog tima je, prema njegovim objašnjenjima unutar krugova u GP, da radi na njegovom osiguranju kao prvog čovjeka Granične policije. To cijelu stvar dovodi do apsurda – kakav je to šef policije koji treba zaštitu policije. Ako je Galić na svoju ruku formirao i specijalnim oružjem opremio vlastiti tim za obezbjeđenje, normalno je sumnjati da taj tim može biti upotrijebljen i u druge svrhe?!

Može se reći još i to da nije samo Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine odgovorno zbog neprovođenja istrage i utvrđivanja činjenica u slučaju Granične policije BiH. Premda mediji danima izvještavaju o propustima u GP, a o slučaju se raspravljao i na sjednici Parlamenta Bosne i Hercegovine početkom godine, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH se sve vrijeme drže podalje od problema u GP, iako imaju zakonsku obavezu reagirati, jer može biti narušena sigurnost u Bosni i Hercegovini!

#Specijal