Članak

Nakon Lasića i komesar MUP-a KS prekršio odluke s državnog nivoa

Članove Predsjedništva BiH štite službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH. Tako kaže Zakon o DKPT-u, kojeg su između ostalih, podržali i zastupnici i delegati SNSD-a.

Piše: A. Čorbo-Zećo

Članove Predsjedništva BiH štite službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH. Tako kaže Zakon o DKPT-u, kojeg su između ostalih, podržali i zastupnici i delegati SNSD-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Konačno, Zakon su 2008. godine predložili Milorad Živković (SNSD), Niko Lozančić (HDZ) i Beriz Belkić (SBiH).

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva sada insistira na kršenju tog zakona. Iako Zakon o DKPT-u, u član 6., propisuje da članove Predsjedništva BiH štite službenici DKPT-a, Dodik insistira da u njegovom osiguranju rade službenici MUP-a RS.

Namjerno ili ne, Dodiku se u kršenju Zakona o DKPT-u pridružio i MUP KS, tačnije komesar Mevludin Halilović, koji je iz neobjašnjivih razloga pripadnike MUP-a KS uputio da „preuzmu Dodika“ na međuentitetskoj liniji.

Iz MUP-a KS na insistiranje da pojasne na osnovu kojeg zakona ili uredbe su izvršili takvu radnju tek nemušti odgovori „kako je štićeno lice došlo u Kanton Sarajevo i kako su ga morali preuzeti“.

„Ne mogu vam cijelu korespondenciju reći. Operativni je obavijestio Direkciju“, kazala je Suvada Kuldija, portparol MUP-a KS, ali nije mogla precizirati po čemu su postupili.

Nije ni mogla, kada ne postoji niti jedan dokument koji bi ovlastio MUP KS da preuzme i štiti lice koje obnaša funkciju na državnom nivou. Naime, sporazum koji postoji, MUP-u KS daje ingerencije da političare i štićena lica s entitetskog nivoa prate na području Kantona Sarajevo. Taj sporazum ne obuhvata štićena lica koja zakonom osigurava Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

Halilović je pak kazao da su postupili kako su postupili, jer je „MUP RS od njih zatražio da proprate kolonu vozila sa štićenim licem i da su oni to uradili“. 

Direktor DKPT-a Mirsad Vilić je i pismeno podsjetio Dodika, ali i ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača i direktora Policije RS-a Darka Ćuluma, da ubuduće Dodikovu fizičku zaštitu moraju vršiti službenici DKPT-a. Ne samo u zgradi Predsjedništva BiH, Sarajevu ili na teritoriji FBiH, već na prostoru cijele BiH pa čak i van nje.

Podsjećamo na nedavni problem s prijevozom migranata kada je komesar MUP-a HNK Ilija Lasić naredio da se u Konjicu zaustave autobusi s migrantima. Transport migranata iz Sarajeva do Mostara organizirala je tada Služba za strance BiH. Stigla su tada upozorenja da niži nivo vlasti, kantonalni, nije mogao pobiti odluku državnog nivoa. Lasić je tada saslušan na ove okolnosti, a ministar sigurnosti Dragan Mektić tražio je njegovo hapšenje.

#BiH