Objavljeno u kategoriji BiH na 06.12.2018 13:45:41

Krišto predsjedavajuća PD PSBiH, zapelo kod Nikšića i Zvizdića

(Patria) - U zgradi Parlamentarne skupštine BiH bira se rukovodstvo ovog Doma.

Za predsjedavajuću Predstavničkog doma izabrana je Borjana Krišto (HDZ). Za prvog zamjenika predloženi su Denis Zvizdić (SDA) i Nermin Nikšić (SDP), za drugog zamjenika predsjedavajuće Nebojša Radmanović (SNSD).

Za Krišto su glasala 26 zastupnika, protiv je bilo 8, a 7 zastupnika je bilo suzdržano. Iz FBiH bilo je 6, protiv 5, suzdržanih sedam. Iz RS-a je glasalo 10, dok su protiv bila 3.

Za Zvizdića je glasalo 23, protiv 17, a suzdržana 2 zastupnika. Što se tiče entiteta za je bilo 13, protiv 15. Iz RS-a za je bilo 10, protiv dva, suzdržana dva.

Za Nikšića je glasalo 17 zastupnika, protiv 16, suzdržano 9. Iz FBiH 15, protiv 9 zastupnika. Nakon što su političke partije kazale da nema usaglašavanja u drugom krugu glasanja za Nermina Nikšića glasalo je 15, protiv 21 i suzdržana 4 zastupnika.

Izbor prvog zamjenika obilježila je rasprava o poslovniku i priči da li se odmah ide u drugi krug glasanja za Nikšića, jer nije dobio potrebnu većinu. Adil Osmanović je zatražio i pauzu, a onda je predsjedavajuća Nada Mladina dala pauzu od 15 minuta iako je proces glasanja u toku.