Članak

Bucalo: Crnogorci pjevaju 'Nas i Amerikanaca trista miliona', a BiH i dalje stoji u mjestu

Analitičari nisu previše optimistični kada je riječ o ispunjenu preostalih obaveza BiH koje zemlja mora ispoštovati prije samog stupanja u članstvo NATO saveza

SARAJEVO, (Patria) - Bosna i Hercegovina dobila je i formalni poziv da dostavi svoj prvi Nacionalni godišnji program (ANP), čime bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo u NATO-u. Ovo je odluka ministara vanjskih poslova 30 država ovog vojnog saveza, koju je u srijedu objavio NATO Štaba Sarajevo. 

Analitičari nisu previše optimistični kada je riječ o ispunjenu preostalih obaveza Bosne i Hercegovine koje zemlja mora ispoštovati prije samog stupanja u članstvo NATO saveza, prije svega zbog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, koji traži vojnu neutralnost za BiH sve dok se vojno neopredijeli i susjedna Srbija.

Dodik je izjavio da će striktno slijediti Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i da neće podržati ništa što se odnosi na NATO.

„U ovoj burleski samo nam je još NATO falio! Nosaju se zastave, grle smrtni protivnici, natežu groteskne koalicije, a svi, kao jedan, ljube sretan usud koji im je za naredne četiri godine donio opijajući okus moći. I gdje je tu NATO? Nigdje. I tu je kraj priče o pridruženju Alijansi“, smatra novinar Elvir Bucalo.

On podsjeća da je Bosna i Hercegovina jednom zajedno sa Crnom Gorom stajala gotovo u dlaku na istom mjestu gdje sada stoji, ali da je Crna Gora nakon toga odmakla od BiH.

"'Nas i Amera trista miliona', pjevaju Crnogorci, dok se nacije u Bosni pitaju gdje je jutros zastava“, kaže Bucalo o komentaru za Patriju, problematizirajući šta radi Visoki predstavnik, dok je, kako kaže, u tišini osiguran mehanizam blokade svih odluka koje „mirišu“ na NATO.

„I nije za ovo kriva samo domaća hajdučija - zakazala je politička procjena NATO stratega, koji su u uvjeravanje domaće nacionalno ostrašćene sirotinje u prednosti članstva uložili stoti dio energije (i novca) koju ulažu kod neutralno opredijeljenog susjeda. Jednako kao briselska administracija koja, jesno je valjda svima, ne gleda jednako sve nas na Balkanu. I, šta sada? Ništa. Tačnije, burleska se sa novim samoubilačkim žarom nastavlja, uz slabe glasove iz zadnjeg reda da zemlji treba manje zastava a više radnih mjesta, kilometara ceste, čistog zraka. Da toga imamo dovoljno, ne bi nas ni interesovala ni varala ni EU a ni NATO“, zaključuje Bucalo. 

#BiH