Članak

Jasminu Bakoviću istekao mandat, traži se novi generalni sekretar NS BiH

I ništa tu ne bi bilo čudno da je novi saziv nogometne vlade na čelu Saveza, ali nije. Ova ekipa, s manjim promjenama, troši mandat. Baković je prekaljen igrač, najiskusniji kadar Saveza, koji je proš

SARAJEVO, (Patria) - Jasmin Baković broji posljednje dane na poziciji generalnog sekretara Nogometnog saveza BiH. Istekao mu je mandat, pa mu je Izvršni odbor do konačnog rješenja dao još tri mjeseca “kredita”, ali kao v.d. generalnog sekretara, pišu Sportske.ba.

I ništa tu ne bi bilo čudno da je novi saziv nogometne vlade na čelu Saveza, ali nije. Ova ekipa, s manjim promjenama, troši mandat. Baković je prekaljen igrač, najiskusniji kadar Saveza, koji je prošao sito i rešeto u nogometu i Savezu.

Premda je već pripremljena njegova zamjena, a Bakoviću novo i “niže” radno mjesto, moglo bi doći do preokreta. Naime, većina članova Izvršnog odbora ima dobru saradnju sa Bakovićem. Ne kriju da neće tek tako podići ruku kada Elvedin Begić bude stavio ovu tačku na dnevni red. I većina uposlenika Saveza mišljenja, ali ne smiju glasno razmišljati, da je Baković trenutno najbolje rješenje, jer je pravnik, ali i sportski čovjek.

Prije ulaska u novinarske vode Baković je bio igrač Sarajeva i nastupao je u generaciji s Vladimirom Petkovićem, sadašnjim selektorom Švicarske. Na poziciji generalnog sekretara naslijedio je Muniba Ušanovića i zadobio simpatije UEFA i FIFA autoriteta.

Odradio je golem posao, pokrivao druge i na sebe uzimao grijehe, ulazio u “fajt” s bivšim članovima Izvršnog odbora, koji su upozoravali, pozivali na zakonit način rada, na poštivanje statuta itd… Baković je zbog tereta koji je preuzeo na svoja pleća proteklih godina proveo više vremena na bolničkim pretragama nego na godišnjem odmoru.

Kako je i njegov brat Eldin sekretar u federalnom nogometnom savezu, Begić je, kažu njegove kolege iz odbora, odlučio da se riješi jednog od Bakovića. Izbor je pao na starijeg, jer je mlađi Baković dobio novi mandat u federalnom savezu.

Kako to inače biva Baković će dobiti pohvale, prigodan sat i novu kancelariju s manjim ovlastima, a njegovo mjesto preuzet će Elmir Pilav ili Adi Džemidžić. U NSBiH je, ipak, a radi mira u kući, sve moguće, pa i da nogometna vlada produži ili da novi mandat aktuelnom v.d.sekretaru. Ovisno kojim će papirima mahati u svoju odbranu.

Nova zagrada saveza čeka stanare. Sve je spremno. Useljenje je 21. na 22. decembar, kada će eksperti za računare povezati kompletan računarski sistem. Inače fotelje su spremne, plazme raspoređene. Neke su džinovske, kao golmanski peterac i one su u kancelarijama čelnika Saveza, dok će se sportski sektor zadovoljiti s nešto “manjim”, dimenzijama sobnih vrata. Po novom rasporedu selektorova kancelarija sada će biti na spratu do funkcionera Saveza, a ne kao do sada sa sportskim odjelom. Kancelarija Roberta Prosinečkog je do glavnih u savezu.

Uveliko se nagađa kako su kancelarije spremne za nove uposlenike. Od portira do sekretara…

U NSBiH nema zvučnih imena. Posljednje veliko ime bio je Denijal Pirić, ali je on silom zakona mora u penziju. Ivica Osim je sistematski (iz) guran u stranu. Zato Osim, na veliko iznenađenje Aleksandera Čeferina, nije ni došao na svečano otvaranje zgrade. Bolest je najlakše “valjano” opravdanje kada je Osim u pitanju.

Ovih dana, kada su sudije Želju uzele na zub, moglo se čuti od pojedinaca iz Saveza, kako su spremni popustiti “samo ako neće vratiti Amara Osima na klupu”. Nikome nije jasno zašto je Osim nepoželjan, ako se zna da je Ivica najzaslužniji što su Savezu skinute sankcije i što smo preko noći od “ružnog pačeta” postali miljenici UEFA i FIFA.

Ivica Osim nepoželjan, Sakib Malkočević, najuspješniji selektor, koji je tri puta odveo kadetsku reprezentaciju na evropsko prvenstvo morao se zbog bolesti povući, Robert Prosinečki leži u bolnici, tužna je stvarnost u kući nogometa. U Savezu nema mjesta za Sergeja Barbareza, Elvira Bolića, Sašu Papca, Zlatana Muslimovića…

Sreća je da imamo svjetske klase poput Edina Džeke i Miralema Pjanića. Čijim se uspjesima kite u Savezu. Šta će biti kada sa scene odu pomenuti asovi? Imat ćemo čelnike kantonalnih, entitetskih i krovnih saveza ljude koji su bivali suspendirani, nepoželjni u Cirihu i Nionu, one koji su godinama vedrili i oblačilo bh.nogometom.

Da, imat ćemo i najljepšu zgradu saveza… Ma, šta to značilo…

#Sport