Članak

Predrag Kojović za Patriju: Istina o Našoj stranci

Mi jednostavno mislimo da ova zemlja, da svi mi, Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali možemo puno bolje od ovoga kako živimo sada i za ostvarenje tog cilja, da svi budemo ravnopravni na svakom pedlju naše

Razgovarala: Amra Varatanović

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović rođen je 1965. godine u Travniku. Diplomirao je 1988. na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Prije početka rata u Jugoslaviji radio je kao novinar za više domaćih medija, a od 1991. i kao izvještač agencije REUTERS iz rata u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH. Početkom sukoba u BiH 1992. odazvao se na mobilizaciju Armije Republike Bosne i Hercegovine, a od 1993. ponovo radi kao ratni izvještač iz zemlje, kasnije i sa različitih ratnih žarišta širom svijeta.

Od maja 2015. godine predsjednik je Naše stranke. Dva mandata proveo je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta. Na posljednjim održanim Općim izborima dobio je mandat zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Naša stranka ostvarila je historijski uspjeh na posljednjim Općim izborima.

Kojović za Patriju govori o daljim planovima stranke, promjenama koje su potrebne BiH, optužbama, opoziciji…

Na čelu Naše stranke ste od maja 2015. godine. Stranka je ostvarila najbolji uspjeh na izborima od svog osnivanja. Kako vidite dalji put Naše stranke?

- Samo bih htio da otklonim sjenku sugestije u vašem pitanju – uspjeh Naše stranke je rezultat timskog rada i napora velikog broja naših izabranih predstavnika, članova i, naravno, pametnih i hrabrih glasača. Samo tako je bilo moguće napraviti ovako silovit skok na ovim izborima. Prioriteti, barem za mene, Naše stranke u narednom periodu su stvaranje snažnije organizacije u RS-u i Hercegovini uz istovremeno jačanje njene ideološke profilacije u pravcu socijal-liberalizma.

Još uvijek traju pregovori oko formiranja skupštinske većine i vlasti u Kantonu Sarajevo. Cijeli prošli mandat zastupnici Naše stranke, među kojima ste bili i vi, ukazivali su na loše poteze aktuelne vlasti? Odakle krenuti sa promjenama?

- Prije svega ja se nadam da ćemo pregovore uspješno dovesti do kraja i da će rezultat toga biti uspostavljanje izvršne vlasti u KS. Sasvim je sigurno da pred tom Vladom stoje brojni izazovi i šta postaviti kao prioritete. Problema je previše da bih ih sve nabrajao ovdje, ali mislim da prioritet mora biti na promjeni načina na koji je vlast funkcionisala do sada. Ona mora biti transparentnija, više u kontaktu sa građanima i, što je po meni najvažnije, mora biti moralna, antikoruptivna. Pri tome ne mislim da je dovoljno da ta Vlada to tvrdi za sebe, nego mislim na njeno opredjeljenje da stvori zakonski i funkcionalni okvir koji će eliminisati korupciju, stranačko zapošljavanje i nepotizam.

Zakon o porijeklu imovine koji je broj jedan zahtjev u ovim pregovorima nije dovoljan sam po sebi i mi razmatramo uvođenje mehanizama, poput generalnog inspektora ili nešto sličnog naziva, što bi bilo organ imenovan od strane Skupštine, na rok koji je duži od mandata Skupštine i koji bi imao apsolutni pristup svim relevantnim informacijama, imao nadležnost da pregleda i obustavlja svaku transakciju, svako zapošljavanje i koji bi o tome podnosio izvještaj Skupštini i javnosti.

Dakle, ne radi se o kozmetici, nego o jednoj instituciji koja bi bila potpuno posvećena zakonitosti pa i moralnosti izabranih i imenovanih dužnosnika i koja bi imala potrebne ovlasti da reaguje tamo gdje treba. Ako to uspijemo, onda će projekat reformi i evropeizacija Kantona Sarajevo imati pravu šansu a s tim i građani. Ono što je izvjesno je da u Našoj stranci postoji čvrsto opredjeljenje za tako nešto.

Naša stranka se pokazala kao konstruktivna opozicija. Prvi put ulazite u vlast, postoji li određena vrsta opterećenja zbog toga? Koliko ste zadovoljni partnerima s kojima ulazite u pregovore?

- Naravno da među partnerima postoje razlike i činjenica da to nije očigledno i javno samo govori o odlučnosti svih naših partnera da uspijemo u ovom što radimo. Ako nam je cilj zajednički, a potpisivanjem principa smo se složili da jeste, onda nijedno pitanje, pa ni ona oko kojih se ne slažemo, ne smiju biti fatalna prepreka postizanju sporazuma.

Prvi put ste ušli i u Parlament BiH. Može li Naša stranka odgovoriti na brojna pitanja koja će se naći na ovom nivou vlasti: Zakon o OSA-i, SIPA-i, Izborni zakon...

- Naravno, a ja vjerujem i bolje od onih koji su to do sada radili. Sasvim je sigurno, mi ne bismo dozvolili da se odluka o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH delegira jednom upravnom organu, da nam ne bi promaklo da izborni zakon naređuje CIK-u da napusti popis iz '91 godine kao osnov za tu odluku.

Mi bismo, za razliku od prethodnog saziva, reagovali na vrijeme i ne bismo dozvolili pravni vakuum koji je indolencijom prethodnog saziva po ovim pitanjima napravljen i čije ćemo posljedice osjetiti u narednih par mjeseci. Mi smo i do sada pokazali da, kada smo izabrani, puno i transparentno radimo i tako ćemo nastaviti na svim, pa i na državnom nivou.

Bez obzira na rezultat Boriše Falatara u utrci za Predsjedništvo BiH, sigurno je da on ima ogroman potencijal koji se može iskoristiti za dobrobit BiH. Da li ste već pronašli način kako ga zadržati u BiH?

- Falatar je bio najkvalifikovaniji kandidat za Predsjedništvo BiH i njegova kampanja je, po našem mišljenju, ne samo promovirala jednu novu vrstu politike i razmišljanja na političkoj sceni BiH, nego je i otkrila kakvih divnih i uspješnih Bosanaca i Hercegovaca ima po svijetu i njihovu spremnost da rade za BiH, da se bore za vrijednosti i duh zajedničkog života u BiH pa iako je taj njihov angažman u korist svoje štete, kako se to kaže.

Boriša je član Predsjedništva Naše stranke i on je odlučan da nastavi borbu za ono za šta se zalagao tokom kampanje na druge načine. Mi razmatramo sve mogućnosti i ako se ukaže prilika da on bude na mjestu na kojem može svoje sposobnosti, znanje i iskustvo staviti u službu BiH, da to pokušamo i ostvariti.

HDZ BiH vas optužuje da ste dio bošnjačke ljevice, a s druge strane postoje i oni koji govore da ugrožavate bošnjački identitet u Sarajevu.

- To su neistine i preteške riječi za nešto što je u principu vrlo jednostavno. Mi smo građani BiH koji misle da je dejtonska etnokratija pogubna za BiH, da je to sistem koji ne oslikava našu historiju i naš način života na ovim prostorima u posljednjih hiljadu godina i da je on uspostavljen kako bi nacionalne stranke uprkos kriminalu, neznanju i nesposobnosti da građanima omoguće pristojan život a državi bezbjednost EU i NATO saveza vječito bile na vlasti.

Mi jednostavno mislimo da ova zemlja, da svi mi, Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali možemo puno bolje od ovoga kako živimo sada i za ostvarenje tog cilja, da svi budemo ravnopravni na svakom pedlju naše zemlje, smo osnovali političku stranku. To je jednostavna i jedina istina o Našoj stranci.

Stranke ljevice i opozicija u FBiH ostvarile su dobar rezultat, dok je opozicija u bh. entitetu Republika Srpska izgubila od SNSD-a i pritom se raspala i pridružila Miloradu Dodiku. Kako se izdići iznad nacionalne retorike?

- Kada se u RS-u pojavi politička partija koja će otvorenih očiju pogledati u 90-te, shvatiti zločinački karakter Miloševićevog i Karadžićevog projekta velike Srbije, prihvatiti presude Haškog tribunala, okrenuti se od Srbije i u BiH početi tražiti rješenja za svoje i naše zajedničke probleme, ja bih jednoj takvoj partiji dao častan epitet opozicije. Ovo što smo do sada imali prilike vidjeti su bile varijacije na Dodikovu politiku kabadahijskog turbo nacionalizma i pokazalo se da je učitelj u toj vrsti političkog nadmetanja i dalje nenadmašiv.

Postoji ogroman broj građana RS-a koji više ne žele da nose krivicu i stid za politiku koju predstavljaju Karadžić, Mladić pa i Dodik. Ti ljudi žele da žive u BiH bez osjećanja kolektivne krivice, kao slobodni i ravnopravni stanovnici svoje zemlje a ne ovakvoj kakva je sad. Oni žele da žive u jednoj modernoj, evropskoj BiH u kojoj će njihova individualna i kolektivna prava biti zaštićena po standardima koji vladaju u EU i u kojoj će i u Banja Luci, ali i u Sarajevu i Širokom Brijegu moći biti ponosni na svoju etničku pripadnost ili nepripadnost te, što je najvažnije, u kojoj će oni i njihova djeca imati evropsku perspektivu ili, ukratko kazano, da žive u zemlji u kojoj će svaka naredna živjeti bolje od prethodne generacije. Šteta je što sada nemaju političku partiju koja bi bila njihov glas u RS-u. Ja se nadam i sve ću učiniti da njihov glas u skoroj budućnosti postane Naša stranka.

#Intervju