Članak

Profesor Đonlagić: Zbog politike SDA Razvojna banka izgubila razvojnu ulogu u FBiH

Nadzorni odbor Razvojne banke Federacije BiH ima dužnost imenovati predsjednika Uprave te banke, kao i ostale članove Uprave za 'vršioice dužnosti' u trajanju do godinu dana

SARAJEVO, (Patria) - Nadzorni odbor Razvojne banke Federacije BiH ima dužnost imenovati predsjednika Uprave te banke, kao i ostale članove Uprave za 'vršioice dužnosti' u trajanju do godinu dana.

Stranka demokratske akcije (SDA) za predsjednika Uprave RB podržava kandidaturu Semira Fejzića, dok bi jedna od članova Uprave bila Senija Bubić, članica Predsjedništva te stranke. Imenovanjem Fejzića i Bubić, upozoravaju stručnjaci, bio bi prekršen zakon o Razvojnoj baci. S druge strane, iz SDA još uvijek nije stigla potvda da bi mogli povući kandidature svoji članova.

Član 18. Zakona o Razvojnoj banci Federacije BiH definiše: 'Članovi Uprave moraju imati visoku školsku spremu ekonomske ili pravne struke i odgovarajuće profesionalno iskustvo od najmanje pet godina'. U biografiji Fejzića se navodi da je inženjer tehnologije.“ Također, Zakon o Razvojnoj banci FBiH izričito zabranjuje bilo kakvo političko djelovanje članova Uprava Banke: „Članovi Uprave ne mogu vršiti stranačke dužnosti niti u jednoj političkoj stranci.“ Na zvaničnoj web stranici SDA navodi se da je Bubić imenovana u Predsjedništvo stranke u mandatni period od 2015. do 2019. godine. Jedan od članova Nadzornog odbora RB Amir Avdić također je u sukobu interesa, jer je potpredsjednik Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA u Unsko-sanskom kantonu? 

Profesor sa Fakulteta za ekonomiju u Sarajevu i novoizabrani zastupnik (DF) u Državnom parlamentu Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić rekao je Patriji da je Razvojna banka FBiH samo jedan primjer politizacije i  "partizacije" državnih institucija.

Ovladavanje novčanim resursima i na taj način kreiranja moći, uz kršenje mnogih zakona, smatra profesor, „je bio i evo ostaje osnovni modus djelovanja još uvijek aktualne federalne vlasti koju predvodi SDA.“

„RBFBiH je davno izgubila svoju razvojnu ekonomsku ulogu u FBiH. Sve se svelo na to koji stranački lik, uglavnom stručno tanak, će doći da "lešinari" nad finansijskim resursima i da ispunjava želje uskog kruga stranačkih ljudi.  Postala je jedna od najnetransparentnijih institucija gdje imamo 100% učešće državnog kapitala“, rekao je Đonlagić.

On smatra da ako se nastavi upravljanje „modelom stranačkog lešinarenja“, nema sumnje da će u perspektivi, ako to već i nije kasno, Razvojna banka izgubiti svoju misiju ravnomjernog ekonomskog razvoja Federacije BiH.

Jedini model, upozorava Đonlagić, koji će značiti promjenu i buduće jačanje RBFiH jeste profesionalizacija organa upravljanja i dovođenje za predsjednika Uprave Banke menadžera profesionalca čiji rezultat će se jedino mjeriti učinkom tj. bilansom uspjeha.

#Biznis