Članak

Slučaj ministra Grubeše: Koliko je ratnih zločinaca iz BiH prebačeno u Hrvatsku i Srbiju

Prema informacijama kojima raspolaže Patria u sljedećim mjesecima slijedi jedna od najvećijh čistki u čitavom sistemu pravde i pravosuđa u BiH.

Piše: Sead Omeragić

Ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ BiH) potvrdio je jučer da je dobio pismo koje mu je uputio glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serge Brammertz povodom Rješenja kojim je osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću dopušten transfer u Hrvatsku na dalje izvršenje zatvorske kazne.

- Danas ću u toku dana sastaviti relevantni odgovor i uputit ga Brammertzu i Vijeću sigurnosti. Ako će se u Vijeću sigurnosti UN-a raspravljati o ovom slučaju, a pošto ja tamo ne mogu biti prisutan, smatram da bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo da ima moj stav, odnosno stav BiH zašto se to dogodilo i kako je došlo do tog transfera – kazao je Grubeša.

Problem Grubeše je, međutim puno dublji. Patria saznaje da Tužilaštvo u Hagu ima informacije za još više slučajeva transfera ratnih zločinaca koje je ministar Grubeša slao u Hrvatsku i Srbiju. Postoji nekolicina rješenja i za najokorjelije zločince, među kojima ima i onih osuđenih za najteže zločine protiv čovječnosti, koji su prebačeni u Srbiju i Hrvatsku, da bi im tamo bile preinačene presude i oni oslobođeni od izdržavanja kazni za svoja zlodjela. Radi se o do sada nezabilježenoj pravnoj samovolji jednog ministra.

Naime, Grubešin zamjenik je reagirao na transfer osuđenog zločinca Marka Radića. Javnost, međutim, nije znala ni pod kojim okolnostima je zločinac Radić pomilovan. Ako se potvrde transferi zločinaca u susjedne zemlje koje je režirao ministar Grubeša, pitanje je je li baš mogao sve te poslove obaviti sam, a da ništa od tih užasa ne dođe do javnosti? Koji ljudi tamo rade i pod kojim okolnostima pristaju na ovakva ponižavanja već uništenog domaćeg pravosuđa? Grubeša je dužan javnosti reći koliko je uradio transfera najgorih ratnih zločinaca u Srbiju i Hrvatsku.

Prema informacijama kojima raspolaže Patria u sljedećim mjesecima slijedi jedna od najvećih čistki u čitavom sistemu pravde i pravosuđa u BiH.

#Specijal