Članak

Evropa na raskrsnici između patriotizma i nacionalizma

Marš u Varšavi pravi je alarm za uzbunu. Ako se nešto brzo ne poduzme, vatra u Evropi mogla bi se vrlo brzo rasplamsati.

Piše: Haris Ljevo

Svjetski državnicI u nedjelju su u Parizu obilježili 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Domaćin obilježavanja godišnjice, francuski predsjednik Emmanuel Macron, prisjetio se miliona žrtava palih u Prvom svjetskom ratu. Macron je pozvao lidere svjetskih zemalja da predano rade na miru i međusobnoj saradnji.

- Jedanaesti novembar 1918. bio je prije sto godina. Čini se daleko, ali je zapravo bilo jučer. Tragovi rata nisu se nikad izbrisali, ni na tlu Francuske, ni u Evropi ni na Bliskom istoku, ni u sjećanjima ljudi. Sjetimo se! Ne zaboravimo – istakao je Macron u svom govoru.

Emmanuel Macron je tokom govora pohvalio patriotizam Francuza koji su se borili od 1914. godine, ali je istakao kako je patriotizam potpuno suprotan onome što predstavlja nacionalizam.

- Patriotizam je tačna protivnost nacionalizmu. Nacionalizam je njegova izdaja – poručio je francuski predsjednik.

Macron je pozvao svjetske zvaničnike da odbace opčinjenost nasiljem i dominacijom upozorivši da se demoni prošlosti ponovo bude.

- Nove ideologije manipuliraju vjerama, historija prijeti da će ponovo krenuti tragičnim tokom. Neka ova godišnjica bude ona kada ćemo obnoviti vječnu vjernost našim mrtvima. Moramo prenijeti našoj djeci svijet o kojem su generacije sanjale. Živio mir među narodima i među državama, živjele slobodne države svijeta, živjelo prijateljstvo među narodima, živjela Francuska – poručio je Macron.

Emmanuel Macron pozvao na toleranciju

Istog dana kada je u Parizu Macron držao govor svjetskim zvaničnicima protiv nacionalizma, u glavnom gradu Poljske Varšavi održan je veliki marš nacionalista povodom proslave sto godine nezavisnosti te zemlje. Ministarstvo unutrašnjih poslova Poljske saopštilo je da je maršu prisustvovalo više od 200. 000 ljudi.

Marš u Varšavi svake godine organizuje krajnja desnica, a u početku ga je podržavala aktuelna konzervativna vlast. Tri dana prije marša  liberalna varšavska gradonačelnica zbog sigurnosnih razloga i agresivnog nacionalizma zabranila je održavanje, ali sud je njezinu odluku poništio.

U želji da situaciju stave pod kontrolu, predsjednik Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki odlučili su pretvoriti taj skup u državni, u organizaciji vlade, koji se održava na istoj trasi i u isto vrijeme kao i skup koji je sazvala krajnja desnica.

Zajedno s poljskim nacionalistima u maršu je bilo i na stotine desničara iz drugih evropskih zemalja među kojima i pripadnici italijanske neofašističke organizacije Forza Nuova. Okupljeni su zapalili na stotine baklji, koje su u Poljskoj ilegalne, ali policija nije sankcionisala njihovo korištenje.

Maršom su dominirali pripadnici ekstremno desne poljske organizacije Nacionalni radikalni kamp (ONR) koji u svom programu etnički homogenu Poljsku. Na jednom od transparenata koji su nosili okupljeni pisalo je "Smrt neprijateljima domovine". I na ovogodišnjem maršu dominirale su nacionalističke, rasističke i antisemitske poruke.

Poruke iz Poljske jasan su signal da su ideje na čiju opasnost upozorava Emmanuel Macron u velikom zamahu. Dva dana prije nacionalističkog marša u Varšavi, obilježen je Međunarodni dan borbe protiv fašizma. Svijet se prisjetio početka progona Jevreja u Njemačkoj, odnosno Kristalne noći. Vodeći evropski mediji u nedjelju su marš Poljaka uporedili s Kristalnom noći.

To je jasan i nedvosmislen poziv svjetskim liderima da se udruže i zajedničkim snagama krenu u borbu protiv svih oblika nacionalizma.

Marš u Varšavi pravi je alarm za uzbunu. Ako se nešto brzo ne poduzme, vatra u Evropi mogla bi se vrlo brzo rasplamsati.

#Specijal