Objavljeno u kategoriji Svijet na 08.11.2018 16:03:47

Uhapšen muškarac koji je planirao napad na španskog premijera Sancheza

Pedro Sanchez Foto: Arhiv

MADRID, (Patria) - Španska policija je spriječila planirani napad na premijera Pedra Sancheza, potvrdile su lokalne vlasti, prenosi Telegram.

Katalonska policija na Twitteru je objavila da je uhapšen čovjek koji je namjeravao ubiti Sancheza, te da su u njegovom domu pronađene velike količine oružja.

Muškarac je uhapšen prije tri sedmice u katalonskom gradu Terrassi pod sumnjom da planira izvršiti atentat na premijera, izjavili su iz policijske uprave u Barceloni.

Smatra se da je muškarac htio osvetu za planove španske vlade da ekshumira i premjesti tijelo bivšeg španskog diktatora Francisca Franca. Franco je od svoje smrti 1975. pokopan u mauzoleju u Dolini palih nedaleko od Madrida.

Uhapšeni 63-godišnji muškarac imao je dozvolu za nošenje oružja koje je pronađeno u njegovom domu. Policija je pronašla 16 komada različitog vatrenog oružja, među kojima su bili snajperi i automatske puške. Muškarac je radio za privatnu zaštitarsku kompaniju.

Prema medijskim navodima, muškarac je na društvenim mrežama najavio svoje planove da ubije Sancheza.

- Osumnjičenik je izveden pred sud i trenutno se nalazi u zatvoru u Terrassi - rekla je glasnogovornica katalonskog ministarstva pravosuđa za agenciju dpa.