Objavljeno u kategoriji Region na 28.10.2018 09:44:51

'Hrvati Bošnjake moraju uvjeriti da ne žele rušiti BiH'

Joško Klisović

Potpredsjednik vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora Joško Klisović izjavio je za bh. izdanje Večernjeg lista kako bi se kriza u BiH nakon izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata glasovima Bošnjaka mogla dodatno produbiti i voditi u nove političke sukobe i zatvoriti vrata BiH na putu ka EU.

- Svjesno zanemarivanje, ignoriranje te de facto odbijanje odluke Ustavnog suda, čiji im sadržaj nije po volji, od ključnih političkih snaga u BiH, uvod je u ozbiljnu političku krizu i sjeme novog političkog sukoba. Na ovom pitanju BiH prolazi ili pada na testu funkcioniranja pravne države, a bez vladavine prava nema ni članstva u EU ni povjerenja građana i konstitutivnih naroda u institucije vlastite države - rekao je Klisović.

Izrazio je očekivanje da će institucije EU čvrsto stati iza vladavine prava kao svoje političke pozicije prema BiH te tehnički pomoći političkim snagama u BiH da izmijene izborno zakonodavstvo. Klisović je ocijenio i kako je inicijativa premijera Andreja Plenkovića oko izmjene izbornog zakona u EU stigla prekasno.

- Gledam to kao na potez koji je bio nedovoljan i koji je došao prekasno. Premijer Plenković je tek na posljednjoj sjednici Europskog vijeća potegao pitanje izbora i izbornog zakona koji je odlučujuće utjecao na rezultate izbora - rekao je Klisović.

Po njegovim riječima predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je svojim susretima u Moskvi i Ankari unijela samo dodatnu uznemirenost u odnose.

- Svojim djelovanjem samo je iziritirala građane BiH, posebice Bošnjake bez kojih nema promjene izbornog zakonodavstva, a time naštetila i interesima Hrvata. Ove njezine aktivnosti nisu gledane s previše simpatija ni kod utjecajnih članica EU ni u Washingtonu - dodao je.

Klisović je posebno upozorio kako bi se kriza mogla dodatno produbiti ukoliko se bude ignorirala presuda Ustavnog suda BiH te izabrali hrvatski izaslanici u Dom naroda bez narodnog legitimiteta.

- Politička kriza može se produbiti i ako se odluči hrvatske predstavnike u domove naroda parlamenata FBiH i BiH izabrati iz reda hrvatskog naroda na isti način kako je izabran član Predsjedništva BiH Željko Komšić - rekao je Klisović.

On je dodao da bi BiH mogla ući u ustavnu i političku krizu u kojoj će se teško moći formirati institucije vlasti.

Dodao je kako je potrebno promijeniti Ustav BiH i precizirati odredbe oko izbora članova Predsjedništva, ali i omogućiti predstavnicima manjina da se mogu kandidirati za najviše pozicije. Za to je, po njemu, potreban zaokret u hrvatsko-bošnjačkim odnosima.

- A da biste promijenili ustav, morate dobiti suglasnost Bošnjaka i generirati ozbiljnu potporu međunarodne zajednice. Što znači, morate Bošnjake uvjeriti da ne namjeravate rušiti BiH, kako to povremeno radi (predsjednik Republike Srpske Milorad) Dodik, te da želite konstruktivno djelovati na njezinu boljitku zadržavajući svoj nacionalni identitet i prava. A Bošnjaci moraju u to povjerovati - smatra Klisović.