Članak

Zabrinjavajući trend: Opada broj povratnika u Republici Srpskoj koji izlaze na izbore

Za potpredsjednika tog bh. entiteta glasovima Bošnjaka izabran je Ramiz Salkić iz SDA, i to za drugi mandat.

(Patria) - Bošnjaci koji žive u bh. entitetu Republika Srpska podršku na izborima u nedjelju uglavnom su dali Mladenu Ivaniću, koji je bio kandidat za Državno predsjedništvo koalicije stranaka "Saveza za pobjedu". Pokazuju to rezultati Centralne izborne komisije iz etnički čistih bošnjačkih naselja u RS-u, nakon obrađenih više od 90 posto biračkih mjesta.

Za potpredsjednika tog bh. entiteta glasovima Bošnjaka izabran je Ramiz Salkić iz SDA, i to za drugi mandat.

Izborni zakon BiH je takav da Bošnjaci i Hrvati koji žive u bh. entitetu Republika Srpska mogu glasati samo za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, ali ne i za člana iz reda Bošnjaka ili Hrvata. Predstavnike iz iste svoje etničke grupe mogu birati za Narodnu skupštinu RS ili za Parlament Bosne i Hercegovine, piše Patria.

Iz podataka CIK-a primjetan je trend sve manji odziva povratnika u RS na izborima. Salkić je na posljednjim izborima osvojio 16.201 glas. Na izborima četiti godine ranije osvojio je 24.294 glasa. Na izborima 2014. za potpredsjednika RS-a sedam bošnjački kandidati dobili su blizu 50.000 glasova. Na izborima 2018. pet kandidata koji su se takmičili za poziciju potpredsjednika RS-a dobili su ukupno oko 28.000 glasova.

U Narodnoj skupštini RS-a u mandatu 2018.-2022. sjedit će tek tri zastupnika Bošnjaka. Neposredno nakon rata, 1997. godine, u NSRS sjedilo je 18 zastupnika Bošnjaka.

Direktnim glasovima povratnika u Parlament BiH u nedjelju je izabran samo Adil Osmanović, aktuleni državni ministar civilnih poslova i zamjenik predsjednika SDA.

Neki od povratnika za Patriju su komentarisali: „Većina kandidata iz reda Bošnjaka koji su se borili za povratniče glasove i ne živi u Republici Srpskoj, već u Federaciji, dok je položaj povratnika sve teži.“

U srebreničkom selu Sućeska od 462 registrirani birača na izbore je izašla tek 271 osoba. U bratunačkom selu Hrnčići samo je 34 posto stanovništva izašlo na izbore, dok je 238 osoba odbilo izaći da glasa. U selu Pobuđe na izbore nije izašlo 48 posto stanovništa. U Konjević Polju od 545 birača na izbore nije izašlo čak 355 osoba.

U prijedorskom naselju Kozarac, na jednom biračkom mjestu od 758 birača na izbore je izašlo svega 148 osoba, a drugom, gdje je registrovano 809 birača, pravo glasa iskoristio je 171 birač, što znači da na izbore nije izašlo 78 posto stanovništva tog mjesta.
 

#BiH