Objavljeno u kategoriji BiH na 11.10.2018 12:17:26

Ostoji Stanišiću pet godina zatvora zbog genocida u Srebrenici

Ostoja Stanišić Foto: Birn

SARAJEVO, (Patria) - Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Ostoju Stanišića na pet godina zatvora za pomaganje genocida u Srebrenicu.

Ovom presudom Apelacionog vijeća, kazna Stanišiću je smanjena sa 11 na pet godina zatvora, nakon obnovljenog suđenja.

Stanišić je proglašen krivim da je kao komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) svjesno pružio pomoć pripadnicima vojske i policije Republike Srpske koji su imali plan istrebljenja Bošnjaka u zaštićenoj enklavi Srebrenica 1995. godine, odnosno prisilnog preseljenja 40.000 civila i ubistva 7.000 muškaraca.

Vijeće je zaključilo da su 14. i 15. jula 1995. godine pripadnici Šestog bataljona, pod nadzorom optuženog, učestvovali u prihvatu i obezbjeđenju više stotina zarobljenih muškaraca iz Srebrenice, koji su u zvorničkom selu Petkovci držani u školi bez osnovnih uslova, izloženi tuči a najmanje 20 ih je ubijeno.

Na brani Petkovcima zatim je, kako se navodi u presudi, više od 700 zarobljenika strijeljano.

Apelaciono vijeće je ocijenilo da Tužilaštvo BIH nije dokazalo da je psotojao dogovor između optuženog i počinilaca u prikrivanju tragova ubistva.

- Optuženi je angažovao pripadnike Šestzog bataljona da čuvaju zatvorenike pred školom, mada je nesporno da su ih čuvali i drugi pripadnici VRS-a. Vijeće je također zaključilo da je Stanišić znao za plan ubijanja, ali nije moglo zaključiti da je dijelio genocidnu namjeru s izvršiocima - rekao je predsjedavajući Vijeća Mirko Božović.

Obrazlažući visinu kazne, od olakšavajučih okolnosti Božović je osim ranije neosuđivanosti, porodičnosti, poznih godina i narušenog zdravlja istakao da je Vijeće ocijenilo da je optuženi imao “neznatan doprinos izvršenju ovog krivičnog djela”.

Sa Stanišićem je prvobotino bio optužen Marko Milošević, zamjenik komandanta Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, koji je ranijom odlukom Apelacionog vijeća pravosnažno oslobođen krivice.

Na presudu Stanišiću ne postoji mogućnost žalbe.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android