Objavljeno u kategoriji BiH na 11.10.2018 11:27:21

Zatraženo odgađanje Izborne skupštine Privredne komore Kantona Sarajevo

Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Privredna komora Kantona Sarajevo danas bira novo rukovodstvo. Pravni zastupnik jednog od kandidata za predsjednika Komore, Damir Alagić, rekao je Patriji da je Skupština Privredne komore, održana krajem septembra, izabrana potpuno nelegalno te da bi i današnji eventualni izbor predsjednika Komore na takvoj Skupštini bio također nelegalan.

„Zbog toga smo od suda zatražili izricanje privremene mjere, kojom bi se Skupština Privredne komore proglasila nezakonitom, i krenulo u novi, transparentan izbor prvo Skupštine a onda i ostalih organa Komore“, rekao je Alagić.

Privredna komora Kantona Sarajevo neprofitno je udruženje pravnih i fizičkih lica koja obavljaju privrednu djelatnost. Među svojim djelatnostima, zastupa interesa svojih članova pred državnim organima, posebno u pripremi privrednog zakonodavstva i ekonomske politike.

Komorom od 2015. godine rukovodi Muamer Mahmutović. Tri godine prije izbora na čelo Komore bio je njen generalni sekretar. Mahmutović je kandidat za predsjednika komore i na Skupštini zakazana za danas.

Privredna društva koja posluju na području Kantona Sarajevo predlažu Izbornoj komisiji Komore članove za Skupštinu Komore. Komisija te članove potvrđuje po određenim kriterijima. Na takav način izabrana Skupština bira ostale organe Komore, među njima i predsjednika.

U pismu upozorenja koje je dostavljeno svim organima Komore istaknuto je nekoliko nepravilnosti tokom izbora Skupštine Komore: „Proces za izbor novih članova Skupštine Privredne komore KS nije provodila Izborna komisija Komore, iako je to propisano Statutom i Odluko predsjednika Skupštine o kriterijima za provođenje izbora u organu Privredne komore Kantona Sarajevo za mandatni period 2018. do 2022. godine. Posao za Izbornu komisiju je obavila 'služba Komore', što je potpuno suprotno pravilima i donesenim aktima Komore. Jedan od članova Izborne komisije, Sead Krupalija, je povukao svoj potpis sa zapisnika o izboru članova Skupštine Komore, upravo zbog nelegalnog imenovanja članova Skupštine.“