Članak

Kojović: Nema saradnje s nacionalistima, u Sarajevu nam treba čvrsta većina

Naša stranka bit će parlamentarna na svim nivoima čime je ispunjen cilj Kongresa. Kojović je kazao da će Naša stranka vrlo brzo početi pregovore sa mogućim koalicionim partnerima, ali je odlučno odbio

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik "Naše stranke" stranke Predrag Kojović kazao je na današnjoj press konferenciji da je kampanja te stranke„na ulici i od vrata do vrata“ urodila plodom, a što pokazuju i ostvareni historijski uspjeh te stranke otkad postoji, piše Patria. Broj glasova Naše stranke porastao je za 200 do 250 posto na različitim nivoima.

"Ponosan sam na poruku koju smo nosili u ovoj kampanji, na ton i ponašanje svih naših kandidata. Posebno sam ponosan na kampanju Boriše Falatara. Rezultati su, u jednoj tužnoj priči u kojoj su nacionalisti ponovo pobijedili, za Našu stranku izuzetni. Naša stranka bit će parlamentarna na svim nivoima čime je ispunjen cilj Kongresa." 

Kojović je kazao da će Naša stranka vrlo brzo početi pregovore sa mogućim koalicionim partnerima, ali je odlučno odbio mogućnost koaliranja sa Strankom demokratske akcije, ali i HDZ BiH i SNSD.

"Mi jesmo zainteresovani za formiranje vlasti bez SDA gdje god je to moguće. Jasno nam je i da su pred nama neke važne i teške odluke. Mogu vam garantirati da ćemo odluku donijeti isključivo prema onome šta je najbolji interes građana KS", istakao je Kojović.

Predsjednik Naše stranke kazao je da se razgovori neće voditi na način kako je to dosad bilo.

"Mi nećemo da pričamo o podjeli tzv. izbornog plijena, podjeli javnih institucija, mi se zalažemo za potpunu depolitizaciju javnih preduzeća. Nećemo ulaziti sasvim sigurno u matematičke koalicije i ne zanimaju nas fotelje. Nas vlast zanima isključivo kao alatka da promijenimo sistem, mi se nismo borili da ovladamo ovim sistemom, za koji smatramo da je nepravedan i nije dobarza građane", kazao je Kojović.

Dodao je da pitanja ko će biti premijer, a ko ministri su posljednja stvar koja ih zanima. Fokus će biti na tome šta će ta vlada raditi u svom djelovanju.

Kojović smatra da će jedan od najvećih problema u koaliciji biti sindrom tzv. preletača, odnosno napuštanja stranaka na čijim su listama osvojili mandate. Naša stranka se s tim nije suočavala.

"Za ono što želimo da radimo u vlasti nama je potrebna dominantna i stabilna većina, jer sasvim je sigurno da reforme koje želimo sprovesti to zahtijevaju. Oni čije će privilegije biti ugrožene reformama koje želimo sprovesti učinit će sve i služiti se raznim metodama da to spriječe i zato je neophodno da ta skupštinska većina bude čvrsta i karakterno i stabilno", kazao je Kojović.

Kojović je kazao da se najozbiljnija reforma koju zagovara Naša stranka odnosi na oblast obrazovanja u BiH koje će uključivati i ukidanje dvije škole pod jednim krovom, borba za priznavanje bosanskog jezika u određenim kantonima.

"Od naših partnera ćemo tražiti da ono što dogovorimo za Kanton Sarajevo apsolutno moraju primjenjivati u onim kantonima gdje su oni na vlasti, a mi ne učestvujemo", kazao je Kojović. 

Na pitanje kakva će biti pozicija Boriše Falatara nakon ovih izbora, Kojović je kazao da on ostaje u BiH te da će vidjeti koji aranžman će biti najbolji za njega. 

#BiH