Objavljeno u kategoriji Region na 02.10.2018 11:02:57

Jakšić: Rizici Vučićeve posjete Moskvi veći su nego ikada prije

Boško Jakšić Foto: Arhiv

BEOGRAD, (Patria) - Vanjskopolitički komentator beogradskog lista Politika Boško Jakšić ocijenio je gostujući na N1 televiziji da će zapadna diplomatija pažljivo "staviti pod lupu" posjetu Moskvi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

- Ne znamo šta će biti rečeno u četiri oka predsjednika Rusije i Srbije, to je najvažniji dio. On može biti propraćen šturim diplomatskim saopštenjem, ali mi i dalje nećemo znati šta su zaista dogovarali. Sve se to događa u trenutku visokog stepena napetosti u regionu, ali i ta dimenzija doprinosi značaju ove posjete jer njeni rizici mogu da budu veći nego bilo koje do sada - smatra Jakšić.

Komentarišući najavu predsjednika Vučića da će od Putina tražiti podršku i savjet, Jakšić je rekao da mu to ne djeluje kao razgovor ravnopravnih partnera nego "mlađeg brata koji traži savjet od starijeg ili od oca".

- U startu to već ne djeluje ravnopravno i mislim da je to značajna dimenzija ove posjete - smatra Jakšić.

Kad je riječ o podršci, Jakšić ocjenjuje da se to odnosi na politiku prema Kosovu.

- A to je - borite se za Kosovo, nemojte da pravite neke dogovore, Vučiću nemoj da poklekneš pred zavodljivom pjesmom sirena evropskih koje ti obećavaju Srbiju na Zapadu i članstvo u EU... Dakle, drži se onih nebeskih principa kojih se drži i kleronacionalistička opozicija u Srbiji - ističe Jakšić.

S druge strane, što se savjeta tiče, Jakšić ocjenjuje da Rusija nije odmakla od stare sovjetske navike da daje naredbodavne savjete.

- Savjet će biti u tom istom kontekstu - nastaviti sa takvom politikom, a bit će zapakovana u formu da Rusija ostaje kod stava da kako god se Srbija dogovori sa kosovskim Albancima da će Moskva to podržati. Ali iza toga stoje ruski interesi - smatra on.

U trenutku veoma zaoštrenih odnosa između Zapada i Rusije, dodaje Jakšić, ruski interesi na Zapadnom Balkanu su intenzivni i definisani, uključujući i Srbiju - blokada visokog stepena zbližavanja zemalja regiona, prije svega u vezi sa ulaskom u NATO, ali i kad je riječ o evropskim integracijama.

S druge strane, ono što se dosad najkonkretnije čuje iz Moskve jeste da će Rusija iskoristiti pravo veta u Vijeću sigurnosti i na taj način braniti interese Srbije, dodaje Jakšić.

- To je jedna apstraktna prijetnja, koja nije dosad bila korištena, ali koju Rusija čini mi se jako dobro naplaćuje. Kada govorimo o odnosu jedne velike države, kao što je Rusija, i male države kao što je Srbija, često zarad sebe hoćemo da kažemo da su to odnosi ravnopravnih partnera. Nema tu ravnopravnosti, već očekivanja da uradite ono što su interesi velike sile - smatra Jakšić.

On podsjeća da je to Vučićeva 14. posjeta Moskvi ukupno, a da se za to vrijeme nijednom nije sastao sa američkim predsjednikom.

- Tako da taj balans već djeluje sumnjivo. Važno je kako će posjeta biti pročitana na Zapadu, kod naših evropskih partnera. Ako šef države ide da traži savjete onda će to biti dočekano sa visokim stepenom podozrenja na Zapadu - kaže on.

Prema mišljenju Jakšića, postoji opasnost da Zapad to protumači kao provokaciju.

- Kao odgovor Vučića Zapadu - niste htjeli da podržite moje prijedloge i rješenja za Kosovo, evo ja mogu da pokažem da ću dobiti podršku na drugoj strani. Takva vrsta igre bi bila opasna jer nijedan predsjednik male zemlje, pa ni Srbije, nije dorastao takvoj vrsti igre sa velikim silama, sem u slučaju da je spreman da se potpuno njima priključi i da slijedi njihove interese - zaključio je Jakšić.