Članak

Konaković: Alija Izetbegović današnju SDA ne bi mogao spasiti od kraha

Mnogi će zaplakati nakon što se vratimo na vlasti, jer su oštetili budžet kroz razne tendere, poručio je to bivši premijer Kantona Sarajevo i nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo stranke „Narod

(Patria) - Mnogi će zaplakati nakon što se vratimo na vlasti, jer su oštetili budžet kroz razne tendere, poručio je to bivši premijer Kantona Sarajevo i nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo stranke „Narod i pravda“ na predstojećim izborima Elmedin Konaković.

Konaković je u petak navečer na Face TV kod Senada Hadžifejzovića optužio SDA za korupciju te pristajanje na tihu podjelu zemlje samo kako bi se stranka zadržala na vlasti a kadrovi te partije sačuvali pozicije. Rekao je da ga je upravo takav odnos istjerao iz SDA.

On je citirao poruku koju mu je, kako je rekao, poslao predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Prisjetio se da je jedne prilike izjavio kako mu je na prvom mjestu prioriteta Bog, pa narod a na trećem mjestu SDA.

„Tada sam dobio poruku /od Izetbegovića/ 'izjava da ti je narod preći od stranke šteti i tebi i stranci'“, rekao je Konaković, što je ocijenio kao neshvatljivim. 

Pojedine članove SDA optužio je da su simbol korupcije, poput, kako je naveo, Midhata Hubijara /direktor ZOI 84/, kao i druge visokopozicionirane kadrove stranke poput Huse Ćesira, predsjednika Općinskog odbora SDA u Novom Gradu. 
Ljudi iz SDA su, rekao je Konaković, zavili u crno dobar dio budžeta Kantona Sarajevo. Ocijenio je da ni bivši predsjednik SDA rahmetli Alija Izetbegović tu stranku više ne bi mogao spasiti od kraha.

Konaković je optužio da SDA za takvu politiku ima podršku i SBB-a, iako se u medijima, potcrtao je, pokušava stvoriti drugačija slika.

 „Kadrovi SDA i SBB su sjedili u hodniku i nisu htjeli ući na sjednicu /posljednja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo/ da ne bi bilo kvoruma da se raspravlja o izvještajima, poput izvještaja o radu Sebije Izetbegović“, rekao je Konaković, dodajući da je upravo Izetbegović najavljivala te izvještaje o kojima se na koncu ipak nije raspravljalo pred kantonalnom skupštinom.

„SBB-ovi kadrovi pokrivaju Sebijine izvještaje“, ocjenjuje Konaković, iako je, poručio je, „autokratskim pristupom Izetbegović sa Kliničkog centra u Sarajevu rastjerala ljekare koji su bili i najveća vrijednost“.

„Ona ne poštuje saradnike. Vidim da je sada od nje strah i u SDA“, rekao je Konaković.

#BiH