Članak

Škrijelj i Izetbegović: „Šutiranje“ doktora s Medicinskog fakulteta

Može se reči da je SDA svijetu također ostavila veliku zaostavštinu. Na skoro četverogodišnjem eksperimentu koji su proveli u Sarajevu pokazali su da politika može u nekoliko mjeseci uništiti ono što

Piše Armin Aljović

Ako se igdje politika treba držati po strani, onda je to u obrazovanju. Za sretno društvo trebaju nam sposobni profesori i snažni univerziteti. Švicarska je jedna od najbogatijih zemalja svijeta, gdje žive najsretniji ljudi. Taj fenomen je direktor Svjetskog ekonomskog foruma Saadi Zahidi objasnio riječima: „Kvalitet menadžmenta u školama u Švicarskoj je na broju jedan u svijetu, kvalitet obrazovanja u matematici i nauci je na broju pet u svijetu, dok je kvalitet obrazovanja u osnovnim školama također na broju jedan“.

Može se reći da je SDA svijetu također ostavila veliku zaostavštinu. Na skoro četverogodišnjem eksperimentu koji su proveli u Sarajevu pokazali su da politika može relativno brzo uništiti ono što je struka gradila decenijama.

Dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića (ne zna se koja je veća funkcija), od početka 2016. do danas 'iskasapila' je kompletan ljekarski kadar u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji. Jedan od najboljih bh. ortopeda dr. Ismet Gavrankapetanović je objasnio: „Osamdeset ljudi je napustilo Klinički centar u posljednje dvije godine. Svaki dvanaesti dan je odlazio po jedan vrhunski specijalista sa Kliničkog centra". U te specijaliste godinama je ulagalo cijelo društvo. Dr. Dragan Stevanović jednom je objasnio da je potrebno najmanje deset godina za formiranje jednog ljekara specijaliste, i to nakon njegovog redovnog obrazovanja. Koliko su novca od poreza morali odvojiti razni privrednici da bi njihova djeca i oni imali adekvatnu ljekarsku uslugu? Sve te napore dr. Izetbegović poništavala je jednom odlukom o raskidu ugovora. „Ovdje nije pojedinac važan. Nije važna direktorica Kliničkog centra. Važno je da postoji sistemska greška koju društvo mora ispraviti“, upozorava dr. Gavrankapetanović.

Novinar Senad Pećanin to je objasnio slikovito: „Odnos direktorice Izetbegović prema profesoru Gavrankapetanoviću je, između ostalog, osveta lošeg đaka koji je, zahvaljujući moćnim vezama, unatoč lošim ocjenama i višegodišnjem obnavljanju studijskih godina, osvojio sva univerzitetska zvanja i funkcije“.

Rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj, bivši akivni član Izvršnog odbora SDA, danas samo aktivni simpatizer te stranke, dopustio je da se politička moć Sebije Izetbegović preseli i na Univerzitet. Svi ljekari koji su joj se suprotstavili na KCUS-u, otpušteni su i sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Pod pritiskom pravnog tima dr. Gavankapetanovića Upravni odbor ga je vratio na profesorsku poziciju. Rektor je do tada bio više na strani Izetbegović. Nakon odluke Upravnog odbora poručio je: „Ako ne udovolje odluci Upravnog odbora rizikuju da advokatska kancelarija koja zastupa prof. Gavrankapetanovića svoj fokus daljeg traženja zaštite njegovih prava usmjeri prema Medicinskom fakultetu i rukovodiocu Fakulteta.“ Član 131. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, stav 5, definiše da je za zakonitost rada na Univerzitetu odgovoran rektor, a ne pravni tim dr. Gavrankapetanovića. Ono što bi trebao raditi rektor, Rifat Škrijelj prepušta pravnom timu dr. Gavrankapetanovića.

Region baš nema sreće sa rektorima najvećih univerziteta. Sarajevski rektor Škrijelj vaga između politike i struke, rektor Zagrebačkog univerziteta Damir Boras nedavno je dodijelio počasni doktorat predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, dok rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović ima „iste poglede na život“ kao i Aleksandar Vučić i SNS.


BOUT THE AUTHOR    [email protected]

Armin Aljović je novinar i urednik na websajtu novinske agencije Patria. Novinarstvom se bavi do 2005. godina.

#BiH