Članak

Željko Komšić: Očekujemo da Hrvatska zatraži oprost za tragediju koju je svijet vidio u BiH

Vijest da je Hrvatska Akademija pravnih nauka izradila studiju o pokretanju revizije presude šestorci Herceg Bosne, nažalost pokazuje još jedan pogrešan stav naših susjeda prema Bosni i Hercegovini, o

(Patira) - Vijest da je Hrvatska Akademija pravnih nauka izradila studiju o pokretanju revizije presude šestorci Herceg Bosne, nažalost pokazuje još jedan pogrešan stav naših susjeda prema Bosni i Hercegovini, ocijenio je to predsjednik DF-a Željko Komšić. 

On je rekao da gotovo deset mjeseci od presude šestorki Bosna i Hercegovina je imala priliku da reaguje prema Svjetskom sudu pravde i preda tužbu za zločine koje je počinila paradržava Herceg-Bosna uz direktnu vojnu pomoć Republike Hrvatske, ali da Bosna i Hercegovina to nije činila kao bi ostavila prostor za pomirenje.

„Bosna i Hercegovina želi sačuvati nadu običnih ljudi u bolju budućnost. Bosna i Hercegovnia želi dobre odnose, saradnju i mir između naše dvije države. Historija nas je stavila jedne uz druge i osudila da se oslanjamo jedni na druge. Nažalost, sadašnje hrvatske vlasti svojim potezima i dalje urušavaju naše nade u novo vrijeme, u saradnju i prosperitet naše dvije države. Čemu takve akcije iz Hrvatske? Nikakva revizija ne može izmijeniti pravosnažnu presudu Međunarodnog suda, jer novih ključnih dokaza nema niti će ih biti“, rekao je Željko Komšić u komentaru za agenciju Patria.

Večernji list je objavio da je Hrvatska Akademija pravnih nauka izradila studiju o pokretanju revizije presude bivšim čelnicima Herceg Bosne.

Međunarodni sud u Hagu 29. novembra 2017. godine ocijenio je da je Herceg-Bosna nastala putem Udruženog zločinačkog poduhvata, dok je političkom i vojnom vrhu (Prlić, Praljak, Ćorić, Petković, Stojić, Pušić) izrekao kazne od 111 godina zatvora.

Aktuelno rukovodstvo Hrvata i u BiH i u Hrvatkoj ne priznaje tu presudu. Vodeći političari HDZ-a u BiH i državni vrh susjedne Hrvatske odao je počasti Praljku, koji je tokom izricanja presude u sudnici Haškog suda popio bočicu otvora, dok mu je Sabor Hrvatske upriličio minutu šutnje.

„Očekivali smo da Hrvatska napravi prvi korak istinskog i iskrenog traženja oprosta za tragediju koju je svijet vidio u BiH, a kojima je Međunarodni sud presudio. Očekivali smo i očekujemo to uime smiraja duša svih žrtava i budućnosti naše djece. I još očekujemo“, poručio je Komšić. 

#BiH