Članak

Evropski parlament usvojio izvještaj o Mađarskoj, Orban ostaje bez prava glasa

Iako je većina članova EPP-a na kraju podržala izvješaj, uključujući i njihova lidera Manfreda Webera, zastupnici HDZ-a glasali su protiv.

STRASBOURG, (Patria) - Evropski parlament većinom glasova zastupnika prihvatio je izvještaj o Mađarskoj. Podržalo ga je 448 zastupnika koji smatraju da vlada Viktora Orbana ne poštuje temeljne ljudske vrijednosti, javlja Telegram.

Protiv je bilo 197 zastupnika dok ih 48 bilo suzdržano.

Evropski parlament je ranije u Strasbourgu raspravljao o izvještaju o stanju u Mađarskoj. Judith Sargentini iz Kluba zastupnika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza koje poziva Evropsko vijeće da “u skladu s članom 7. stavom 1. Ugovora o Evropskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško prekrši vrijednosti na kojima se temelji Evropska unija”.

Prihvatanje ovoga izvještaja u konačnici može dovesti do pokretanja člana 7. Ugovora u Evropskoj uniji. Taj članak previđa i ukidanje glasačkih prava zemlji koja krši evropske vrijednosti, u ovom slučaju radi se o Mađarskoj. Ovo pitanje podijelilo je zastupničke klubove u Evropskom parlamentu, ali i Evropsku narodnu stranku kojoj pripada i Fidesz mađarskog premijera Orbana.

Iako je većina članova EPP-a na kraju podržala izvješaj, uključujući i njihova lidera Manfreda Webera, zastupnici HDZ-a glasali su protiv.

Prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans je u utorak na raspravi s Orbanom, rekao da Mađarska ne može ignorirati ili kršiti propise koje su potpisali pristupom Evropskoj Uniji.

- Komisija štiti ugovore, a ugovori su potpisani i temelj su našeg rada - rekao je Timmermans.

 

#Svijet