Objavljeno u kategoriji Biznis na 12.09.2018 13:30:25

Sarajevo: Međunarodna konferencija Konkurentnost regionalnog tržišta, značaj statistike i inovacija

(Patria) - Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku – TIS organizuje Međunarodnu konferenciju "Konkurentnost regionalnog tržišta, značaj statistike i inovacija" koja će biti održana 8. i 9. oktobra 2018. godine u Hotelu Holiday u Sarajevu.

Planirana konferencija predstavlja nastavak uspješne saradnje organizatora i partnera koji su u novembru 2017. godine u Sarajevu organizovali Međunarodnu konferenciju o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja.

Organizatori ističu kako je ovo jedna od najznačajnijih konferencija u regiji koja podržava i afirmiše saradnju vladinih institucija, akademske zajednice, međunarodnih organizacija, poslovnog sektora i nevladinih organizacija u cilju planiranja i saradnje u realizaciji regionalnih projekata u oblastima razvoja tržišta kapitala, rada, roba i usluga, razvoja zvanične statistike, promocije o mogućnostima regije za investicije i istraživanja i razvoja u oblastima informacione tehnologije, komunikacija, efikasnog upravljanja i korištenja ekonomsko-socijalnih potencijala.

Konferencija ima dva panela: panel tržište/investicije i panel statistika/istraživanje i razvoj, te posebne sesije koje se odnose na predstavljenje i analizu projekata za investitore i naučno-istraživačke radove. Posebna pažnja će biti usmjerena na projekte i regionalnu saradnju iz oblasti energije, turizma, poljoprivrede i prirodnih resursa zemalja regiona.

Prezentovat će se mogućnosti zajedničkog učešća firmi iz regije na trećem tržištu. Govorit će se o razvoju i afirmaciji zvanične statistike i značaju statističkih podataka za donošenje odluka svih nivoa vlasti kao i značaju istih podataka za razvoj ekonomije i kreiranja socijalnih politika. Konferencija će pružiti podatke i analize u oblastima industrije, energetike, turizma, poljoprivrede, uvoza i izvoza, investicija i dr.

Partneri i saradnici u organizaciji konferencije su:

Savez za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja Horizont 2024, Agencija za statistiku BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, Agencija za rad i zapošljavanje BiH, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Predstavništvo njemačke privrede u BiH, Sarajevska berza-burza (SASE), Republički zavod za statistiku Srbije, Državni zavod za statistiku Hrvatske, Udruženje poslodavaca trgovine i poduzetnika Slovenije (ZDOPS-GIZ), QSS d.o.o. Sarajevo, IN2 Data d.o.o. Hrvatska, Zavod za statistiku Crne Gore, Evropski pokret Srbija, Privredna komora Srbije, Poslovne novine d.o.o Sarajevo, Agencija za unapređenje stranih investicija BiH – FIPA, Vijeće stranih investitora BiH, Istraživački centar Slovenske akademije nauka i umjetnosti, Best Solutions d.o.o. Sarajevo, Zavod za statistiku FBiH, Ekonomski fakultet Sarajevo, Sveučilište Algebra, Grad Sarajevo, Papilot International d.o.o. Ljubljana, Centar za podršku demokratije i ekonomskog razvoja (UCDER), Agencija za državnu službu BiH, kao i drugi učesnici iz BiH i regije.