Objavljeno u kategoriji Region na 05.08.2018 10:11:52

Obilježavanje Oluje u Kninu: 'Potpuni poraz agresor je doživio u BiH'

Foto: Vlada RH Twitter

KNIN, (Patria) - Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je danas u Kninu tokom obilježavanja 23. godišnjice vojne akcije Oluja da su Hrvatska i Bosna i Hercegovina povezane i da će njena zemlja i dalje podržavati evropski put BiH. Dodala je da je ''potpuni poraz agresor doživio u Bosni i Hercegovini" kao i da je HVO dao doprinos toj borbi. 

Posebna je čast biti danas u Kninu, istaknula je predsjednica čestitavši Dan pobjede i kazavši da je to bilo potpuno zajedništvo hrvatskog naroda i vojnika te je poručila da vrijednosti domoljubnog zajedništva ''moramo prenositi budućim generacijama''.

- Oluja postaje školski primjer uspješno vođene operacije. Ne smijemo zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje. Vrijednosti moramo prenositi budućim naraštajima, to dugujemo i našim braniteljima. Koliko možemo kad smo složni pokazali su i naši nogometaši. Veličanstvena pobjeda, a potpuni poraz agresor je doživio u BiH i uspostavljen je mir koji i danas traje. I pripadnici HVO-a su dali nemjerljivi doprinos. Vrijednosti domoljubnog zajedništva je ključ za naše buduće naraštaje. Ulaganje u obranu i sigurnost nije trošak već ulaganje u budućnost - kazala je.

Ona je dodala da je Domovinski rat pokazao karakter hrvatskog vojnika.

- Na tim odlilkama odgajamo i nove naraštaje hrvatskog vojnika i danas se ističu u svojim rezultatima i misijama diljem svijeta. Hrvatska će podupirati europski put BiH, a to uključuje i potporu svim izbjeglim i proganih Hrvata u BiH. Igramo iznad kategorije male zemlje, i to ne samo u nogometu . rekla je predsjednica.

Premijer Andrej Plenković je kazao da Oluja omogućila i slom opsade Bihaća i oslobađanje "velikog dijela prijateljske nam BiH."

U Kninu se danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 23. godišnjica Oluje. Uoči obilježavanja 23. godišnjice operacije Oluja, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je odajući poštovanje stradalim Srbima na skupu koji je Oluju nazvao pogromom rekao kako je operacija motivirana mržnjom prema Srbima te da jaka Srbija neće više nikada dopustiti nikakve Oluje.