Članak

'Huškanje na rat dolazi uglavnom iz Srbije'

Već dugo je Zapadni Balkan mjesto ratnih talambasa i prijetnji između Srbije i Hrvatske. Naravno, riječ je o dogovorenim razmjenama prijetnji koje bi se, koliko sutra, okrenule na Bosnu i Hercegovinu

Piše Sead Omeragić

Već dugo je Zapadni Balkan mjesto ratnih talambasa i prijetnji između Srbije i Hrvatske. Naravno, riječ je o dogovorenim razmjenama prijetnji koje bi se, koliko sutra, okrenule na Bosnu i Hercegovinu i iznova tražili velikodržavni interesi. Naime, Bosna do danas ima posla sa ideološki podudarnim i jednako radikalnim nasljednicima Tuđmana i Miloševića.

Srbija se otvoreno hvali da ima ozbiljan broj sistema s-300. Tu su i druga moćna ruska oružja. U decembru 2016. Aleksandar Vučić se hvalio oružjem koji Srbija ima: "Takve borbene mogućnosti nemaju sve države nastale na teritoriju bivše Jugoslavije zajedno, dok će se Srbija moći usporediti i sa nekim zemljama NATO iz okruženja“.  

Godinama iz Beograda slušamo pozive na rat. Ali, Vučićev režim dobije napade čuje li se i hrabriji šapat od Bošnjaka. Ovaj put bijes je podignut nakon izjave Nasera Orića da prijetnje Bošnjacima iz Srbije nikad nisu prestale. Odmah nakon rata akademik SANU Matija Bećković je svojom poemom “Ćeraćemo se” najavio sljedeći rat protiv Bošnjaka. Naser Orić ga je citirao i upozorio na te prijetnje. Vučić i njegovi su odmah pobjesnili. Već godinama otvorene ratne prijetnje i huškanja upućuju se iz Srbije protiv BiH.

Izdvajamo one otvorene. Press konferencija Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, održana u Beogradu 29. oktobra 2017. imala je i svoje ratne pokliče. Dodik je otvoreno prijetio sa podignutim kažiprstom: „Republika Srpska će se braniti, ali očekujem da će i Srbija stati iza toga“. Da je sve razrađivano u četiri oka, pokazala je Vučićeva potpuna šutnja na ove prijetnje. Velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve kao i političari vitlaju ratnom retorikom.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u više navrata prijetio ratom Bosni i Hercegovini. Prije dvije godine je rekao da je “Srbija spremna za novi rat u BiH”. Te 2016. godine svjetski mediji otvoreno su pisali da su Vučić i Dačić obnovili retoriku koja je i gora od ratnog Miloševićevog huškanja devedesetih. ‘Associated press’ je upozorio da se obnavlja ratna retorika na Balkanu. Srbijanski portal ‘Teleprompter’ je neprimjerenu reakciju srbijanskih medija označio kao šizofrenu, nazvavši Vučića glavnim ratnim huškačem.

Analitičar Srđan Šušnica je svojevremeno precizno objasnio Dodikove ispade: "Ovdje je već sve spremno za jedan hibridni rat. Čeka se samo jedan konkretna materijalna podrška i mig Vladimira Putina da Dodik gurne Balkan u jedan novi sukob”.

Na Mrakovici, 4. jula 2014. godine Dodik je šokirao ljude ratnim huškanjem: “Moraćemo jednog dana da se riješimo te neslobode koja se zove BiH… Ta borba za slobodu u kontinuitetu nekad je bila oružana, a nekad borba za slobodu i samostalnost kroz politički proces. Danas smo u jednoj novoj fazi borbe za slobodu”. 

U maju 2017., poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić je podsjetila na prastare navike Aleksandra Vučića: Novi tužilac za ratne zločine treba da se pozabavi ratnim huškanjem bivšeg ministra informisanja Aleksandra Vučića”.

Nema sumnje da će ova godišnjica hrvatske akcije „Oluja“ biti iskorištena za podizanje tenzija, premda je svima jasno da je i katastrofa etničkog čišćenja Kninske krajine dogovorena između Tuđmana i Miloševića.

U Srbiji je obnovljen vojni rok već punih sedam  godina. Iako obuka košta niko se ne obazire. Samo za obuku 150 rezervista u Hrvatskoj treba oko 250 hiljada KM.

Vojni komentator  i tada zastupnik u Skupštini Srbije Miroslav Lazanski: “Vojska Srbije s tenkovima i brojnim naoružanjem treba doći do Ibra i povrati sjever Kosova”!

Poziv za "definitivan obračun" na Kosovu uputio je Bojan Stojković, predsjednik, kako se posljednjih nedjelja naglašavalo , "humanitarne organizacije" "Srbska čast" sa sjedištem u Nišu, koji je učestvovao u operacijama ruskih paravojski tokom sukoba u Ukrajini, organizator protesta protiv NATO Saveza, rado viđen gost Milorada Dodika, obratio se Alekandru Vučiću porukom u kojoj ga poziva da proglasi ratno stanje i pozove sve Srbe u "odlučni boj" na Kosovu. Istoričar Jovan Deretić je, u više navrata govorio da je uveren da će čim “stane na noge”, Srbija uzeti mač i zajedno sa Rusijom osloboditi Kosovo.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozoravao je da je nužno poduzeti sve raspoložive mjere da bi se spriječilo širenje ratnohuškačke retorike, u kojoj ulogu ima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Kao primjer Mektić je naveo ponovljene izjave Dževada Galijaševića, stalnog analitičara Televizije RS (RTRS), koji je iznosio tvrdnje 2017. kako će ovog proljeća u BiH izbiti rat.

Iz Građanskog saveza (GS) su svojevremeno upozorili da je mir u Bosni i Hercegovini ugrožen kao nikada od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Maxu Primorcu, dugogodišnjem savjetniku američke vlade, ali i zaposlenik Pentagona se pripisuju teze o izbijanju rata na Balkanu. On polazi od činjenice da će opći izbori u BiH 2018. godine izazvati takve napetosti zbog kojih će oružani sukob biti nemoguće izbjeći.

Politički analitičar Zvonimir Trajković se založio za vojno rješenje pitanja Kosova:

“Možda ne sutra ali već prekosutra bi upalio tenkove, zgazio to što treba na Kosovu i definisao grance Srbije. Oni plaše narod time. Na Kosovu nema ni milion Šiptara. Ljudi, ako mi ne možemo da se savladamo milion Šiptara, bez obzira ko ih podržava, onda mi ne postojimo kao ozbiljna država, rekao je Trajković u aprilu ove godine.

„S obzirom da su međunarodne snage na povijesnom minimumu i da nemaju kapacitet, niti želju da se suprotstave paravojnim formacijama koje režim Milorada Dodika koristi kao pretorijansku gardu, važno je da oni koji vole BiH budu spremni na najgori i nažalost, najrealniji scenarij”, rekli su u GS-u  u januaru 2018. godine.  

General HV-a Pavao Miljavac je u intervjuu za portal "Direktno.hr" rekao da raspolaže, kaže, podacima iz jedne istočne države da "kada se završi sukob u Siriji, mogao bi početi ponovno na Balkanu”. Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je ponavljao: “Kadeti naših akademija se ne spremaju za mir... Spremaju se za rat. Mi ćemo dati sve od sebe da se dobro spreme za to”… “Ja sam spreman za svjetski rat i mirno spavam, rekao je Vulin.

“Mi se spremamo za rat. I mi obučavamo ljude da će ratovati i pravimo planove kao da ćemo ratovati. I shodno planovima se opremamo, obučavamo i naoružavamo kao da ćemo u rat. I svaki scenario koji proigravamo,  proigravamo kao da ćemo u rat”, rekao je Vulin u oktobru 2017.godine.

Hrvatska kupuje 12 vojnih aviona od Izraela, a od Amerike je dobila 16 vojnih helikoptera. Srbija dobiva šest MiG-ova 29 od Rusije i kupuje devet Airbusovih vojnih helikoptera.

Crna Gora kupuje tri vojna helikoptera. Milorad Dodik je za policiju Republike Srpske naručio 2.500 pušaka, 1.500 automatskih i 1000 strojnica, a s Kosova stižu najave o planovima da se kupe automatske puške, protuavionska artiljerija, minobacači, pa čak i tenkovi.

“Rekao sam da ću i ja, ako treba, otići u rat, pa i moji sinovi", izjavio je pri kraju predsjedničkog mandata Tomislav Nikolić. Ko huška na rat, vidljivo je po ovim dvodecenijskim izjavama. 


ABOUT THE AUTHOR    [email protected]

Sead Omeragić je novinar i kolumnista na websajtu novinske agencije Patria. Novinarstvom se počeo baviti '80-ih godina prošlog vijeka. Radio je za više printanih i elektronskih medija. Autor je nekoliko knjiga, od kojih je najzapaženija "Dogovoreni rat" objavljena 1998. godine. 

#BiH