Članak

Srebreničkog genocida u Beogradu se sjetile samo nevladine organizacije i opozicija

Na Trgu republike u Beogradu srebreničkim žrtvama danas su počast odale i "Žene u crnom", umjetnički kolektivi "Škart" i "Dah teatar".

BEOGRAD, (Patria) - Inicijativa mladih za ljudska prava održala je komemorativni skup za žrtve genocida u Srebrenici u parku kod Predsjedništva Srbije u Beogradu. Oni su zapalili svijeće na fontani u blizini Predsjedništva. Za to vrijeme okruživao ih je kordon policije. Sa druge strane kordona nalazilo se desetak demonstranata.

Na Trgu republike u Beogradu srebreničkim žrtvama danas su počast odale i "Žene u crnom", umjetnički kolektivi "Škart" i "Dah teatar".

U Memorijalnom centru Potočari danas je obilježena 23. godišnjica od srebreničkog genocida, kada je klanjana dženaza i obavljen ukop 35 identificiranih žrtava genocida. 

U Srebreničkom genocidu 1995. godine ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka. Do sada je ukopano 6.575 žrtava, a traga se za još više od 1.000 osoba. Međunarodni sud u Hagu taj zločin je okvalifikao kao genocid.

Zvanična vlast u Srbiji igronirala je 23. godišnjicu genocida. Reagirali su tek iz opozicionih političkih partija poput LSV-a Nenada Čanka i LDP-a Čedomira Jovanovića. Najveći broj medija u Srbiji također je ignorirao godišnjicu genocida, osim nekoliko redakcija.

S druge strane, svjetski zvaničnici poput američkog državog sekretara Mike Pompea , britanske premijerke Therese May i drugih upozorili su na važnost sjećanja na srebrenički genocid, kako se on nikada i nikome više ne bi ponovio, prenosi Patria.

#Region