Članak

Hrvatska nadigrala Englesku i plasirala se u finale Mundijala!

Gol vrijedan finala, prvog u historiji za naše zapadne komšije zabio je Mandžukić u 109. minuti susreta za nevjerovatno slavlje.

Hrvatska je u finalu Svjetskog prvenstva! Vatreni su poslije preokreta i novih produžetaka sa 2:1 pobijedili Englesku. Poslije regularnih 90 minuta bilo je 1:1, a putnika u finale je odlučio Mario Mandžukić.

Dalić i Southgate su se odlučili za već isprobane varijante te značajnih promjena u sastavima u odnosu na ranije utakmice nije bilo.

Utakmica je počela fantastično, barem za neutralne gledaoce. Trippier je u 5. minuti majstorski pogodio iz slobodnog udarca za vodstvo Engleske.

To je bila praktično najzanimljiviji detalj u prvom dijelu koje je proteklo uglavnom u igri između dva kaznena prostora.

Hrvati su nešto više napadali, dok su Englezi pokušavali izbaciti u prostor Sterlinga, međutim nije se dešavalo ništa vrijedno spomena izuzev prilike Lingaarda iz 36. minute kada je fudbaler Manchester Uniteda iz izgledne situacije sa vrha kaznenog prostora šutirao pored gola.

U nastavaku slična slika kao u prvom dijelu, Vatreni su napadali, dok se Gordi Albion branio. Prvo veliku uzbuđenje donijelo je i poravnjanje u 68. minuti. Nakon centaršuta Vrsaljka, sjajno se u ubacio Perišić te pogodio za 1:1. Isti igrač je tri minute kasnije mogao Hrvatskoj donijeti preokreta, ali je pogodio stativu baš kao i protiv Rusije.

Primljeni gol je uspaničio englesku odbranu koja je u finišu utakmice pravila početničke greške, u 83. minuti ponovo je Perišić mogao zabiti, međutim pucao je preko gola nakon lošeg boksovanja Pickforda.

To je bilo posljednje veliko uzbuđenje u 90 minuta što je značilo da će Hrvatska i treću utakamicu nokaut faze igrati produžetke.

Prva velika prilika u produžecima viđena je u 99. minuti, zaprijetili su Englezi. Stonesov pokušaj glavom je sa gol linije skinuo Vrsaljsko. U 115. minuti, odlična prilika i za Vatrene, ali je pokušaj Mandžukića sa nekoliko metara odbranio Pickford.

Gol vrijedan finala, prvog u historiji za naše zapadne komšije zabio je Mandžukić u 109. minuti susreta za nevjerovatno slavlje.

Hrvatska će u finalu igrati protiv Francuske. Taj meč je na programu u nedjelju od 17 sati.

#Sport