Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 28.06.2018 13:04:46

Sabina Vinković iz Mostara osvojila prvo mjesto na evropskom takmičenju iz genetike

Mostar Gimnazija Foto: Arhiv

MOSTAR, (Patria) - Maturantica Gimnazije Mostar Sabina Vinković pobijedila je na ovogodišnjem evropskom takmičenju iz genetike održanom u Milanu.

Na takmičenju koje je organizovalo Evropsko društvo za humanu genetiku (ESHG) Sabina Vinković osvojila je prvo mjesto.

Na Kongresu ESHG-a u Milanu njen rad je pohvaljen od strane velikog broja stručnjaka iz genetike.

- Zahvaljujemo Sabini što je Gimnaziju Mostar predstavila u najboljem svjetlu! Želimo joj puno uspjeha u nastavku školovanja i istraživačkom radu - kazali su iz mostarske Gimnazije.

Sabina Vinković je i na prošlogodišnjem takmičenju dobila pohvalnu nagradu za svoj rad i na taj način prvi put u historiji ovog takmičenja dobila nagradu dva puta zaredom. 

Sabinin rad govorio je o genetskim testovima u sportu. U Sabininoj kategoriji ''DNA Day Essay contest'' drugo i treće mjesto osvojili su učenici iz Turske. Evropsko društvo za ljudsku genetiku je oduševljeno što su studenti iz 19 evropskih zemalja na ovogodišnje takmičenje poslali 124 eseja.

Čak 63 stručnjaka su odabrala tri pobjednika i sedam počasnih autora radova. Imena pobjednika i onih koji su dobili pohvalu su objavljena pred više od 3.500 međunarodnih naučnika i doktora koji su učestvovali na Evropskoj humanitarnoj genetičkoj konferenciji u Milanu. Pobjednici su dobili diplome i novčane nagrade.