Objavljeno u kategoriji Intervju na 13.06.2018 11:40:21

Zastupnica Olena Papuga: Uvođenje bosanskog i drugih jezika u Skupštinu Srbije je veliki korak

Olena Papuga Foto LSV

BEOGRAD, (Patria) – Zastupnici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) izborili su pravo da se u Narodnoj skupštini Republike Srbije uskoro na svom maternjem jeziku i pismu obraćaju svi narodni poslanici koji su pripadnici nacionalnih manjina.

To znači da će ubrzo u Skupštini Srbije na svom maternjem jeziku i pismu moći da se obrate pripadnici nacionalnih zajednica Bošnjaci, Slovaci, Hrvati, Rusini, Romi, Bugari, Rumuni, Vlasi, Makedonci i drugi.

Narodna zastupnica (LSV) u Skupštini Srbije Olena Papuga kaže agenciji Patria da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina predviđao da pravo da se na sjednicama Narodne skupštine Srbije obraća na svom maternjem jeziku ima narodni zastupnik koji je pripadnik nacionalne manjine čiji broj u ukupnom stanovništvu Republike Srbije dostiže dva posto. Papuga smatra da bi usvajanje takvog zakona bilo diskriminatorno, nakon čega je zatražila njegove izmjene.

„Prvo sam zatražila da svojim jezikom u Skupštini govore samo oni zastupnici iz nacionalnih manjina koji imaju formirane, organizirane nacionalne manjine. Nakon toga su me pozvali iz ministarstva i predložili da se pravo na upotrebu svog jezika odnosi na pripadnike svih nacionalnih manjina koji su izabrani u Skupštinu Srbije, što je na kraju i prihvaćeno“, kaže Papuga. Dodaje da se takav postupak može smatrati kao korak bliže Evropskoj uniji Srbije.

„Ovo je, po mom mišljenju, veliki pomak“ , rekla je.

Na pitanje da li će odluka srbijanskog Parlamenta na neki način biti poruka i vlastima iz bh. entiteta Republika Srpska, koji u javnim institucijama ne dozvoljavaju upotrebu bosanskog i hrvatskog jezika, Papuga smatraju da su takvi postupi politike nedopustivi.

„Ja sam iz Vojvodine. Ja sam Rusinka. Više od 270 godina obrazujemo se na rusinskom jeziku. Mi u Vojvodini nemamo problema sa tim. I dobro je što su se /u Skupštini Srbije/ ugledali na Parlament Autonomne pokrajine Vojvodine, gdje poslanici govore na svojim jezicima“, kaže Papuga.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android