Članak

Tsipras i Zaev postigli historijski sporazum: Novo ime Sjeverna Republika Makedonija

Atina i Skoplje bile su u žurbi da postignu sporazum prije samita EU krajem juna, iako svaki sporazum zahtijeva referendum u Makedoniji i parlamentarno odobrenje u obje zemlje. Samit NATO-a zakazan je

ATINA/SKOPLJE, (Patria) - Grčka i Makedonija postigle su sporazum o imenu Makedonije nakon spora dugog 27 godina. Novo ime bit će Republika Sjeverna Makedonija, javljaju agencije, prenosi BHRT.

Grčki premijer Alexis Tsirpas saopštio je prethodno da je sa Makedonijom postignut sporazum o imenu te bivše jugoslovenske republike, da bi nešto kasnije njegov makedonski kolega Zoran Zaev saopštio da je novo ime zemlje “Republika Severna Makedonija”.

Dogovor o tome postigli su premijeri Grčke i Makedonije Alexis Tsipras i Zoran Zaev. Makedonski premijer Zoran Zaev je u obraćanju naciji rekao da je postignuto konačno riješenje, nakon višedecenijskog spora. Sporazum će biti ozvaničen ovog vikenda, najvjerovatnije u subotu.

- Imamo kombinovano ime, sa geografskim kvalifikacijama, za sve upotrebe - rekao Tsipras na sastanku sa grčkim predsjednikom Prokopiosom Pavlopulosom, javlja grčka agencija ANA.

Premijeri Grčke i Makedonije Alexis Tsipras i Zoran Zaev završili su popodne telefonski razgovor u vezi sa potvrđivanjem sporazuma o novom imenu Makedonije.

Spor oko imena Makedonija bio je kamen spoticanja u odnosima dviju zemalja od 1991. kada se Makedonija otcijepila od bivše Jugoslavije, proglašavajući nezavisnost pod imenom Republika Makedonija.

Grčka, koja ima sjevernu pokrajinu koja se također zove Makedonija i graniči se s bivšom jugoslovenskom republikom, usprotivila se imenu i zatražila je da se ono promijeni.

Spor je omeo makedonske pokušaje da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u regiji u kojoj se dvije organizacije bore za uticaj s Rusijom.

Atina i Skoplje bile su u žurbi da postignu sporazum prije samita EU krajem juna, iako svaki sporazum zahtijeva referendum u Makedoniji i parlamentarno odobrenje u obje zemlje. Samit NATO-a zakazan je za sredinu jula.

Sporazum će biti podnijet na ratifikaciju grčkom parlamentu samo ako Makedonija ispuni svoj dio sporazuma, tvrdi Tsipras, prenosi Reuters.

#Region