Članak

Hrvatski sportisti u raljama radikalne desnice

Prema izvještajima EU, najveći stepen nacionalizma bilježi se u Poljskoj i Hrvatskoj. Na problem nacionalizma i mržnje prema manjinama u Hrvatskoj upozorio je i američki State Department u svom godiš

Piše: Haris Ljevo

Nacionalizam i porast radikalne desnice jedan je od glavnih problema s skojima se danas suočava EU, a poseban problem su zemlje istočne Evrope i Balkana. 

Prema  izvještajima EU, najveći stepen nacionalizma bilježi se u Poljskoj i Hrvatskoj. Na problem nacionalizma i mržnje prema manjinama u Hrvatskoj upozorio je i američki State Department u svom godišnjem izvještaju o ljudskim pravima i slobodama.

Nacionalistička desnica u ostvarivanju svojih političkih ciljeva koristi javne ličnosti, posebno sportiste, muzičare, glumce i druge ličnosti koje imaju jak utjecaj u javnosti.

Hrvatska vlada je pet dana pred početak Svjetskog prvenstva u fudbalu izazvala dosta burne reakcije iskoristivši hrvatske igrače u političke svrhe.

Naime, na dodjeli nagrada Hrvatskog saveza najboljim igračima i trenerima Hrvatske selektor reprezentacije Zlatko Dalić dobio je poklon iz Vlade.

U ime potpredsjednika vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske general zbora Mirko Šundov uručio je Zlatku Daliću veliku hrvatsku zastavu poput one koja se vijorila na kninskoj tvrđavi nakon ulaska Hrvatske vojske u Knin poslije operacije Oluja.

- Hrvatska zastava na Kninskoj tvrđavi simbol je borbe za hrvatsku slobodu, teško stečenu i krvlju plaćenu. Operacija Oluja kruna je svih naših pobjeda, a dolazak pobjedničke Hrvatske vojske u kraljevski grad Knin znak je pobjede u Domovinskom ratu. Neka vam hrvatska zastava, pod kojom su se za svoju Hrvatsku borili i ginuli hrabri hrvatski branitelji, bude poticaj za srčanu borbu na predstojećem Svjetskom prvenstvu. Hrvatska vojska s vama je u mislima i srcima. Domovini vjerni - poručio je ministar Krstičević.

Dalić je zahvalio rekavši: "Mi ćemo učiniti sve da hrvatski narod bude ponosan na nas. Spremni smo i sposobni za velike stvari."

Na SP u Rusiji učestvovat će ukupno 32 reprezentacije među kojima brojne velike zemlje s bogatom tradicijom i historijom, ali nijedna od njih, osim Hrvatske, na prvenstvo nije ispraćena kao da se ide u rat. Ostale reprezentacije u Rusiju idu s ciljem da se takmiče na sportskom terenu i ostvare što bolji rezultat.

Srbijanski mediji popratili su vijest naslovima poput "Hrvati na krilima Oluje putuju u Rusiju", "Kockasti u Vukovaru slavili progon Srba", "Skandal u Hrvatskoj", "Sramota", "Hrvati provokacijom opet dižu tenzije" i slično. 

Ovo nije prvi put da su se hrvatski sportisti našli u centru skandala zbog utjecaja politike, što je po zakonima Međunarodnog olimpijskog komiteta i FIFA-e (Svjetske krovne fudbalske organizacije) strogo zabranjeno, a zbog miješanja politike u sport mnoge zemlje su u prethodnom periodu bile suspendovane.

Jedan od najpoznatijih slučajeva miješanja politike u sport na ovim prostorima je slučaj najboljeg hrvatskog košarkaša Tonija Kukoča devedesetih godina. 

HDZ je tada Kukoča bez njegovog znanja stavio na listu za izbore vjerujući kako će njegovo prisustvo na listi donijeti stranci veliki broj glasova, ali se Kukoč pobunio kada je u novinama vidio svoje ime. 

- Je..m ga ko me je stavio na listu! - kazao je tada Kukoč. 

Uslijedila je reakcija predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana koji je, navodno lično, izdao zabranu prenosa košarkaških utakmica NBA tima Chicago Bulls, za kojI je tada igrao Kukoč, na hrvatskoj televiziji. Chicago je tih godina bio najbolji svjetski klub u kojem je jedan od najboljih igrača bio Kukoč, ali gledaoci u Hrvatskoj nisu mogli gledati njegove utakmice, jer se odlučno usprotivio stavljanju na listu HDZ-a. 

Kada je Hrvatska vlada na čelu s Ivicom Račanom 2001. godine donijela odluku o izručenju Haškom sudu dvojice hrvatskih generala u novinama se pojavilo pismo 11 vrhunskih hrvatskih sportista u kojem izražavaju svoju ogorčenost odlukom Vlade. Među potpisnicima je bio i tada ponajbolji svjetski teniser Goran Ivanišević. 

Dan kasnije reagovao je Goranov otac Srđan, koji se tome usprotivio kazavši kako je Goran zloupotrijebljen. 

 - J..a im pas mater šta su mu napravili. To su neke budale napravile u korist svoje dnevne politike, stavili ga pred gotov čin. On to niti prati, niti razumi, i sad su došle te političke hijene koje su ga prevarile - kazao je Srđan Ivanišević. 

Dakle, HDZ ima zaista bogatu tradiciju korištenja vrhunskih sportista za svoje političke ciljeve. 

#Region