Članak

Profesor Bajrektarević: Sjeverna i Južna Koreja primjer da i građani u BiH mogu okrenuti novi list

Čelnici dvije Koreje, sjevernokorejski Kim Jong-un i južnokorejski Moon Jae-in, završili su prvi krug razgovora koji je kao prvi samit te dvije države nakon deset godina počeo u petak ujutro u demilit

SEUL, (Patria) - Čelnici dvije Koreje, sjevernokorejski Kim Jong-un i južnokorejski Moon Jae-in, završili su prvi krug razgovora koji je kao prvi samit te dvije države nakon deset godina počeo u petak ujutro u demilitariziranoj zoni na samoj granici između dvije Koreje, saopćio je predsjednički ured Južne Koreje, prenosi Al Jazeera.

Na mjesto susreta Kim i Moon su stigli odvojeno u pratnji svojih saradnika i osiguranja, a potom je Moon Kima simbolično i dočekao na crti razgraničenja između dvije zemlje.

Nakon rukovanja uz osmjehe i fotografiranja prvo s jedne, a potom i s druge strane te crte, dva su se čelnika pješice uputila crvenim tepihom prema trgu u selu Panmunjom okruženi počasnom gardom.

Tom je prilikom Kim u Knjigu napisao „sada počinje nova historija: doba mira, od početne tačke historije“. Potom su ušli u prostoriju gdje će razgovarati.

Kim je prvi sjevernokorejski čelnik koji je došao u Južnu Koreju nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina.
Po završetku pregovora, dvojica lidera će, navodi se, potpisati sporazum i izdati zajedničku deklaraciju o denuklearizaciji i miru, kao i poboljšanju bilateralnih odnosa, naveli su južnokorejski zvaničnici.

Profesor međunarodnog prava i globalnih političkih studija u Beču dr. Anis Bajrektarević kaže u komentaru za novinsku agenciju Patria da iz primjera Sjeverne i Južne Koreje građani Bosne i Hercegovine trebaju naučiti da moraju početi gledati budućnost i unutarnjim snagama u zemlji postići napredak, koji će za sve građane značiti bolji život. 

„Teatar budućnost je Azija i Pacifik. A kad se jedna takva svar dešava između nuklearne sile kakva je Sjeverna Koreja, i Južne Koreje koja je ekonomski div, zemlja impresivnog rasta, i to ne samo privrednog već i naučnog, i svakog drugog, kada se govori o ujedinjenu takvih sila, onda je to svjetski događaj prve klase“, kaže profesor Bajrektarević, ističući važnost kontekstuiranja sastanka lidera dvije Koreje i na primjeru Bosne i Hercegovine.

„Jedna od poruka sa sastanka lidera Sjeverne i Južne Koreje govori da je moguće doći do konsenzusa, moguće je da prevlada razum, da se pobjede emocije i moguće je gledati naprijed, čak i u izuzetno teškom političkom okruženju“, kaže Bajrektarević, dodajući da je nesumnjivo Korejski poluotok u teškom geopolitičkom okruženju, na kojem živi jedan narod, podijeljen krvavim ratom, sa susjedima koji povijesno nisu naklonjeni njima.

„Ali, napredak se može učiniti samo unutarnjim snagama, on ne može doći sa šaptačima iz vana, on može doći samo voljom, željom i domaćim snagama“, smatra profesor Bajrektarević, dodajući da poruke koje su poslale Sjeverna i Južna Koreja su poruke zrelosti i poruke promatranja stvari „iz sebe i za sebe.“

„Bez obzira na teški geopolitički položaj BiH, krvave ratove, bratoubilaštvo, vidimo da je moguće pogledati naprijed, a ne stalno gledati u retrovizor“, zaključuje profesor Bajrektarević.

#Intervju