Članak

Milo Đukanović novi predsjednik Crne Gore

Pravo glasa imalo je 532.599 građana, a pravo glasa, prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) iskoristilo je 64 odsto upisanih birača.

CRNA GORA, (Patria) - U 20 sati zatvorena su sva biračka mjesta u Crnoj Gori, nakon danas održanih predsjedničkih izbora.

Pravo glasa imalo je 532.599 građana, a pravo glasa, prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) iskoristilo je 64 odsto upisanih birača.

Prema preliminarnim podacima CEMI-ja, na 93,2 odsto obrađenih podataka, kandidat DPS-a Milo Đukanović ima 53,9 odsto podrške građana, a kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić 33,4 odsto. Bojanić je kazao da je Crna Gora izabrala, ali da je on ponosan na svoj rezultat. 

Kandidatkinja SDP-a, Draginja Vuksanović, ima podršku od 8,1 odsto.

Kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić ima podršku 2,8 odsto, a kandidat Stranke pravde i pomirenja, Hazbija Kalač 0,8 odsto.

Kandidati Vasilije Miličković i Dobrilo Dedeić imaju podršku od 0,5 odnosno 0,4 odsto građana.

Predsjednik Crne Gore bira se na pet godina. Do sada je to bio Filip Vujanović. 

Đukanović je na političkoj sceni Crne Gore od 1990. godine, od kada obavlja najviše državne funkcije. Evropski je rekorder u politici sa sedam mandata predsjednika vlade svoje države, a u jednom mandatu od 1998. do 2003. godine je bio i predsjednik Crne Gore.

Tri puta je do sada nakratko odlazio sa državnih funkcija i vraćao se, ali je od 1998. godine nakon raskola jedinstvenog DPS-a preuzeo lidersku poziciju, koju nije napuštao i na kojoj je i danas.

#Region