Objavljeno u kategoriji Region na 13.04.2018 17:30:19

Tužilaštvo Austrije podiglo optužnicu za veličanje ustaštva, prijeti zabrana okupljanja na Bleiburgu

Navijači Dinama s ustaškim simbolom Foto: Facebook

SALZBURG, (Patria) - Javni tužilac Salzburga Marcus Neher podigao je optužnicu protiv 14 članova navijačke skupine Bad Blue Boys, navijača zagrebačkog Dinama, zbog kršenja zakona o zabrani nacizma, javlja Salzburger Nachrichten. 

Lokalni list piše kako je optužnica od čak 26 stranica donešena nakon duge međunarodne istrage. Osumnjičenici imaju između 22 i 37 godina, a pripadaju navijačkoj skupini Bad Blue Boys, tj. njihovoj podskupini pod nazivom Exile Boys. Trojica žive u Salzburgu, trojica u Beču, četvorica u Njemačkoj, a četvorica u Švicarskoj. Deset od ukupno 14 osuđenika posjeduje hrvatski pasoš, prenosi Jutarnji list.

U optužnici stoji da je do navedenog događaja došlo 20. i 21. juna 2015. u Halleinu i Salzburgu.

Prva tačka odnosi se na veličanje ustaškog pokreta koje se dogodilo u kući jednog od optuženika u Halleinu, prilikom kojeg su osumnjičenici u više navrata pozdravljali nacističkim pozdravom te pjevali ustaške pjesme. Sve je dokumentirano slikama i video materijalima.

U drugoj tački navodi se da su se osumnjičenici slikali na ulicama Salzburga, ponovno dižući ruke u "Sigh Heil" pozdrav. Kasnijim pretresom kuća optuženika pronađeni su materijali na kojima se ne veliča samo ustaški režim, već dio služi za promociju neonacizma.

Javni tužilac u dokumentu pojašnjava da je ustaški režim bio kopija Hitlerovog režima. Već 1941. godine, navodi se, doneseni su rasni zakoni po uzoru na nacističke, pri čemu su Srbi, Židovi, Romi i komunisti ubijani u dvadesetak koncentracijski logora NDH, marionetsku državu koju je uspostavio Adolf Hilter i na čelo postavio Antu Pavelića. Zaključak tužica je da između režima nema razlike u pravnom smislu, pa bi se zakon o zabrani nacizma trebao - osim na veličanje Trećeg Reicha - odnositi i na veličanje njegovih vazalnih režima.

Ako ova optužnica bude potvrđena, bit će to veliki korak prema zabrani drugih ustaških okupljanja u Austriji. Do sad se toleriralo veličanje ustaštva na Bleiburgu s obzirom da se nisu koristile oznake njemačkih nacista. Ako se zabrana proširi i na kolaboracionsitičke fašističke režime moguće da se najveće fašističko okupljanje u Evropi pod pokroviteljskom Hrvatskog Sabora uveliko promjeni. 

Podsjećamo da je austrijska organizacija „AK Bleiburg“ ovih dana na svojim web stranicama pokrenula kampanju protiv „ustaške komemoracije u ovom austrijskom gradiću”:

- Svake godine se u maju, nadomak Bleiburga, sastaje više hiljada nacionalista iz Hrvatske i hrvatske dijaspore. Pod plaštom crkvene komemoracije odaje se počast NDH koja je kolaborirala sa nacističkom Njemačkom i njihovim zločinima. Među učesnicima su visoki crkveni predstavnici, pa sve do nacionalista iz mreže 'Krv i čast', to jest okupljen je cijeli spektar ekstremne desnice iz Hrvatske, što Bleiburg čini najvećom fašističkom manifestacijom u Evropi. Dugoročno želimo da se taj skup više ne održava. Želimo zato staviti na raspolaganje zbirku tekstova koja će, nadamo se, opravdati kritičko promatranje ovog skupa - kažu članovi ove organizacije.

„AK Bleiburg” je organizacija koja djeluje pod sloganom “Protiv svakog nacionalizma i historijskog revizionizma”, a peticiju koju je pokrenula protiv komemoracije žrtvama na Bleiburgu, do sada je potpisalo 10.000 ljudi.