Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 06.04.2018 11:26:00

Svečano otvorena Trebevićka žičara: Sarajevo je danas centar regije

Trebevićka žičara (Foto: Patria)

SARAJEVO, (Patria) – Svečano puštanje u rad Trebevićke žičare ozvaničeno je prvom vožnjom gondolom u kojoj su bili gradonačelnik Abdulah Skaka i najveći donator novca za obnovu žičare Edmond Offermann, kao i jedina žena gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, federalni premijer Fadil Novalić.  

Otvaranju žičare prisustvovao je veliki broj delegacija, javnih ličnosti iz svijeta politike, kulturnog i društvenog života.

- Danas je Sarajevo centar regije. Hvala gradonačelniku Beča, Ankare, Zagreba, Ljubljane, Skoplja, Prata, Dubrovnika, Pule, delegaciji Moskve i hvala vam što uljepšavate trenutke otvaranja žičare. Ovo se ne bi moglo dogoditi bez dvoje divnih ljudi Maje i Edmonda Offermanna. Hvala bivšim gradonačelnicima koji su započeli ovaj projekat, hvala svim nivoima vlasti koji su učestvovali. Danas ste vi svi moji gosti, ovdje skidamo jednu nevidljivu granicu, sposobni smo raditi i graditi. Mi smo vrijedan narod – kazao je Skaka.

Dodao je da ovo poseban emotivni trenutak, i Sarajevo se od danas ponovo gradi. 

Offermann je u svom obraćanju prisutnima kazao da je 2008. godina  napravio važan poziv.

- Nazvao sam osobu koja je bila također zainteresovana - bio je to Ante Domazet i on je kazao da ju je važno rekonstruisati. Moj moto u životu je znati šta imate, znati šta želite i to možete dobiti. Evo nas 10 godina kasnije i ovo je rezultat tog telefonskog poziva. Da mi to možemo - rekao je Offerman nakon čega je nagrađen aplauzom. 

Otvaranje Trebevićke žičare prati veliki broj domaćih, regionalnih i svjetskih medija. Brojne delegacije danas su u Sarajevu kako bi uveličali ovaj svečani dan.