Članak

Dr. Jožef Kunič: Granično pitanje - bilateralni problem ili problem EU?

Kunič piše da na području Zapadnog Balkana mnogi konflikti u novonastalim državama su takve prirode, da imaju miris nacionalizma, religije, različitih socijalnih uvjeta, „ukratko postizanje kompromisa

LJUBLJANA, (Patria) - Raspad dvopolarnog sistema u vrijeme hladnog rata i prelazak u monopolarni te u kasnijem periodu vraćanje, koje sve više pokazuje multipolarnost uređenja ostavio je za sobom mnoga neriješena pitanja, koja su prije bila latentna i zbog autokratskih uređenja nisu mogla doći u prvi plan. Sada su takva pitanja sve aktualnija, pokazuju se kroz porast nacionalizama, fašističkih ideologija i u rastu terorizma, piše ambasador dr. Jožef Kunič, član Međunarodnog instituta IFIMES, počasni predsjednik Slovenskog društva za međunarodne odnose (SDMO) i bivši slovenski ambasador u Iranu i Francuskoj.

On je analizirao sporna pitanja granica i postavlja pitanje, da li se pri tome radi o bilateralnim problemima ili problemima EU, prenosi agencija Patria.

Kunič piše da na području Zapadnog Balkana mnogi konflikti, tokom devedesetih godina prošlog stoljeća u novonastalim državama su takve prirode, da imaju miris nacionalizma, religije, različitih socijalnih uvjeta, „ukratko su takvi, da je postizanje kompromisa praktično nemoguće.“

„Pročitati možemo čak, da se igra dobro poznata bizantijska kladionica oplođena sa testosteronskim nacionalizmom – izvana izgleda dobar, a kod kuće se priprema za nepopuštanje. Primjećujemo, da na području regije nema tradicije odnosno kulture kompromisa. Ko postigne kompromis, taj je popustio i on je 'looser'. Iako bi možda kompromis bio dugoročno dobar, možda bi donio znatne pozitivne rezultate, mogao bi kratkoročno za političara, koji ga je postigao, biti poguban“, piše dr. Kunič.

Kompletnu analizu dr. Jožefa Kuniča pročitajte klikom OVDJE.

#Region