Članak

Banjalučki NITES će održavati Oracle licence u Elektroprivredi BiH

Za najpovoljnijeg ponuđača za održavanja Oracle licence /sistem za upravljanje bazama podataka/ za potrebe Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine izabrana je banjalučka firma NITES. d.o.

SARAJEVO, (Patria) - Za najpovoljnijeg ponuđača za održavanja Oracle licence /sistem za upravljanje bazama podataka/ za potrebe Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine izabrana je banjalučka firma NITES. d.o.o., javlja Patria.

Ova javna kompanija sa sjedištem u Sarajevu banjalučkom NITES-u će za taj ugovor isplatiti 965.380 KM, ne računajući PDV.

Privatnu informatičku kompaniju NITES d.o.o., koju su iz Elektroprivrede BiH uzeli za partnera, mediji su ranije dovodili u vezi sa sumnjivim tenderima u bh. entitetu Republika Srpska. 

„Može li iko u ovoj zemlji otvoriti prodavnicu i raditi tri dana bez potrebne dokumentacije, a u Banja Luci NITES štampa lične karte u zgradi za koju nije dobio upotrebnu dozvolu“, rekla je zastupnica SDS u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević.

NITES je suvlasnik u Mihlbaueru, banjalučko-njemačkoj kompaniji koja je prije nekoliko godina, prema pisanju medija, na krajnje sumnjiv način dobila posao za izradu ličnih karata i vozačkih dozvola za građane BiH, pri čemu su građani i budžet BiH oštećeni za višemilionski iznos.

Zastupnica Pandurević ističe da 70 posto javnih nabavka - od tonera pa nadalje - IDDEEA kupuje od NITES-a. Ta poslanica je dodala i to da je od zaposlenih u IDDEEA-i dobila informaciju da su čak i softver koji je plaćen NITES-u i Milbaueru uradili inžinjeri IDDEEA-e. 

„Možda to nije tačno, ali su mi zaposleni rekli da su oni uradili softver, da je softver dat NITES-u i NITES ga onda prodao IDDEEA-i, a riječ je o milion maraka“, rekla je Pandurević, objavio je Žurnal.

Prvi direktor NITES-a bio je Dmitar Čičković, blizak rođak Miodraga Škrbića, kojeg mediji dovode u vezu sa bivšim ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom.

#Biznis