Članak

U priči o Salkiću i nani Orlović svi gube: Politika godinama ne pomaže, sada brani neodbranjivo

SDA je nakon priče nane Orlović kako joj je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić posredovao u pritscima da ona proda svoju zemlju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da podijele novac pozvao Bošnjake

Piše: A. Čorbo-Zećo

U najmanju ruku neprimjerena je, ali i tipična sdaovska, priča u vezi s nanom Fatom Orlović i Ramizom Salkićem, potpredsjednikom Republike Srpske. Priča je otišla toliko daleko da Salkić s te visoke funkcije demantira nanu Orlović, ženu koja se duže od dvije decenije bori za osnovna ljudska prava koja je jedinstven slučaj na svijetu i kojoj ni Salkić, a ni njegova SDA nisu bili u stanju pomoći. Eksploatisali su njenu priču i nevolje pred svake izbore i dobrano kroz glasove „naplatili“ njenu patnju.

SDA je nakon priče nane Orlović kako joj je, tvrdi, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić posredovao u pritscima da ona proda svoju zemlju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da podijele novac, pozvao Bošnjake Podrinja na jedinstvo u borbi za njihova prava koja su ugrožena!

Navode i da međusobne svađe u pukoj borbi za vlast i predizborno pozicioniranje samo štete realizaciji ovog cilja.

I sada je tek 20 i kusur godina SDA kao uvidjela da je nana Orlović postala oružje u nekim političkim ciljevima. Ranije to kao nije bila? SDA je dala punu podršku Salkiću, koji, smatraju iz te stranke, "nije zaslužio da ga se optužuje za tobožnju izdaju interesa Bošnjaka." 

- Žalosno je da se medijski eksploatišu priče stare deset godina  koje su ranije demantovane i na koje je već bila stavljena tačka – kažu iz SDA, zaboravljajući da upravo oni eksploatišu priče stare više decenija!

Podsjetimo, u dvorištu Fate Orlović, bošnjačke povratnice u Konjević Polje, u ljeto 1996. godine bespravno je sagrađena pravoslavna crkva, koja još uvijek nije uklonjena iz njene avlije. Pravna borba još uvijek traje i niko više ne zna kada će biti okončana ova jedinstvena priča na svijetu. U vlastitoj avliji gleda vjerski objekat koji je iz inata sagrađen, iz inata neće da bude uklonjen i koji će postati priča za buduća pokoljenja ma kako da se okonča. Pobjednika svakako nema. Ali, valja ostati dostojanstven, nana Orlović bila je svih ovih godina dostojanstvena, hrabra, borac prve klase, ali joj jednu grešku politički moćnici ne praštaju.

Kažu i Salkić je častan čovjek: bivši logoraš, pripadnik Armije RBiH, čija su dva brata i otac ubijeni tokom agresije na BiH.

Njegova uporna borba za prava Bošnjaka, njihov povratak i povrat imovine u entitetu RS traje godinama, ali šta je onda krenulo po zlu. Jesu li to moćniji od nane Orlović ali i Salkića odlučili o sudbini vjerskog objekta, pa samim time i sudbini nane Orlović, ali i samog Salkića.

Šta god da je prava istina u ovoj priči svi gube. Mnogi misle da je sve stvar insinuacija, konstrukcije i želje ljudi da u ovoj godini naštete Salkiću. A, šteta je nastala već odavno. Prava povratnika su sve manja. Srebrenica je na izborima izgubljena, Zakon o prebivalištu onemogućio je povratnicima mnogo toga, glasovi iz dijaspore sve se manje čekaju, i oni koji su se vratili ponovo odlaze...

Priča o nani Orlović i Salkiću je jedna u nizu manipulacija i skretanja s pravih stvari koje opterećuju povratnike. Crkva stoji u avliji nane, Salkić je i dalje politički aktivan, a problema je sve više.

Na sceni su neki dogovori postignuti davno. Sada se samo realiziraju i trenutno je to preko nane Orlović. Sutra će to biti neko drugi.

#BiH