Objavljeno u kategoriji BiH na 20.01.2018 15:11:49

Mijatović: Ja sam i Srbin i Bosanac, razumijem strah nacionalista

Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Potpredsjednik Glavnog odbora SDP BiH Vojin Mijatović reagovao je na pisanja pojedinih medija koji su ga prozvali zbog njegovog stava oko 9. januara izrečenog gostujući u emsiji "Lice nacije" na OSM televiziji.

- U našoj zemlji postoji nekoliko fenomena i nekoliko devijacija. Jedna pojava koja je u isto vrijeme i fenomen i devijacija jeste SDA. Ta pojava ima viziju Bosne i Hercegovine kao zajednicu nekoliko milionerskih porodica od Sarajeva do Zenice.

Tu pojavu nije briga ni za Bošnjake, ni za Srbe ni za Hrvate ni za ostale. Tu pojavu ne interesuje ni Bosna i Hercegovina.

Ja razumijem strah i paniku jer se bliži oktobar i kraj pojave. Al uz ovu pojavu u oktobru odlaze i pojave sa srpskim i hrvatskim predznakom. I ne bi bio problem da pojave odlaze u penziju, panika je jer sve tri pojave znaju gdje idu, tamo gdje im je i mjesto u zatvor.

Prepaid mediji pokušat će još sto puta izvaditi iz konteksta i moju izjavu kao što je to i sada učinjeno i izjave svih nas koji smo javno rekli pojavama, dosta više.

Evo sad javno poručujem i SDA i svim ostalim pojavama, došao vam je kraj i prestanite više gnusno lagati narod, a gdje vam je mjesto vidjet ćete u oktobru.

Dok Bakir Izetbegović ostavlja u amanet Turskoj, Bosnu i Hercegovinu, imam da mu poručim da je Bosna i Hercegovina moja država i država svih nas, da moja porodica živi ovdje i živjet će, da su kosti mojih predaka ovdje i dok je god tako, jasno govorim i Bakiru i pojavi zvanoj SDA, možete u amanet ostaviti samo ono što ste pokrali od naroda i to u procesima koji vas čekaju pred sudovima u BiH.

Ja sam legalista i vjerujem u vladavinu prava i jasno da se svaka odluka bilo kojeg suda treba poštovati.

Jasno i javno želim reći opet isto što sam i rekao u emisiji na kojoj sam gostovao, a koja je uzeta kao osnov za ovu brutalnu laž koja se pojavila u medijima.

Deveti januar će ljudi u Republici Srpskoj slaviti, bez obzira na odluke Ustavnog suda, i kao što se može vidjeti ništa nisam pogriješio.

Sad želim da dodam nešto što nisam rekao u emisiji, a trebao sam.

Situacija oko 9. januara je rođendanski poklon Bakira Izetbegovića i pojave zvane SDA, Miloradu Dodiku. I ne samo to, često oni časte jedan drugog raznim kvazi nacionalnim incijativama i odlukama raznih sudova. Ali ne da bi nas štitili, već da bi štitili svoja carstva od stotine miliona, dok narod gladuje.

To što ste danas pokušali lično mene i SDP da stavite na zid srama, jer smatrate da niko osim vas ne može biti ni Bošnjak, ni Srbin, ni Hrvat, ni Bosanac, neće vam uspjeti. To koliko ko voli svoju zemlju vidjet će narod u narednom periodu. Sad javno kažem da ću iznijeti niz pisanih dokaza da narod vidi kako vaši funkcioneri pojave SDA vole svoju zemlju i odnose se prema njoj.

Ponovit ću ono što sam već javno rekao.

Ja sam Vojin Mijatović, imam 38 godina, rođen sam u ovoj zemlji i sa svojom porodicom živim u Bosni i Hercegovni. Rođen sam kao Srbin i umrijet ću kao Srbin, ali sam u isto vrijeme rođen kao Bosanac i umrijet ću kao Bosanac.

Samo nastavite ovako, najavljujem svim kvazi nacionalnim pojavama nastavak brutalnog razotkrivanja vašeg kriminala lopovluka i nesposobnosti, a vi se samo možete braniti lažima kao što je i ova koju ste plasirali, jer od laži ste satkani i na lažima opstajete - poručio je Mijatović.