Članak

Slučaj Haznadar: Prijava u kojoj se spominje vrh bh. pravosuđa sklonjena u Tužilaštvo u Banja Luci

Predmet privrednika Dževada Haznadara je nakon četiri i po godine iz Tužilaštvu BiH prebačen na Okružno tužilaštvo u Banja Luci.

SARAJEVO, (Patria) – Krivična prijava protiv nekih od čelnih ljudi bh. pravosuđa, koju je podnio privrednik Dževad Haznadar prebačena je na Okružno tužilaštvo u Banja Luci, nakon četiri i po godine "mirovanja" u ladicama Državnog tužilaštva.

Haznadar je za agenciju Patria rekao kako sumnja da je predmet, u kojem pokušava dokazati višemilionsku pljačku njegove privatne imovine, namjerno prebačen na entitetski nivo, kako bi politika imala potpuniju kontrolu nad njim, jer se u krivičnoj prijavi spominje najviši pravosudni vrh države. 

„Korumpirano pravosuđe u Banja Luci je uzrok zbog kojeg sam ostao bez imovine, a sada se moj predmet ponovo vraća u isto to pravosuđe“, kaže Haznadar. 

„Na bazi argumenata sa kojima raspolažem osnovano sumnjam da su predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, sudija Osnovnog suda u Banja Luci Nebojša Pejović, bivši disciplinski tužilac Arben Murtezić i tužilac Državnog tužilaštva Dubravko Čampara dio pravosudne mafije koja manipuliše mojim krivičnom prijavom“, rekao je Haznadar.

Više od 25 godina pokušava dokazati da mu je u Laktašima kod Banja Luke protuzakonito oduzeta privatna imovina, poslovni objekt vrijedan najmanje tri miliona KM. Preduzeće H.I.G.A.T. Milorada Mihajlovića iz Austrije tužilo je 1992. godine Haznadarovu kompaniju "Domet" za navodni dug. Parnica je provedena u Beogradu na Arbitražnom sudu, tokom rata u BiH. Šest godina kasnije Osnovni sud u Banja Luci priznat će tu arbitražnu presudu, iako, tvrdi Haznadar, prethodno nije ispoštovana pravna procedura o priznanju te arbitražne presude pred bh. sudovima. H.I.G.A.T. preuzima vlasništvo nad Haznadarovom imovinom. 

Ustavni sud BiH nekoliko godina poslije naložit će da se izvršni postupak o oduzimanju Haznadarove imovine poništi. To će potvrditi i Okružni sud u Banja Luci. Ipak, Haznadar imovinu nije vratio do danas, jer Osnovni sud u Banja Luci sve vrijeme ignoriše odluke Ustavnog suda BiH i Okružnog suda u Banja Luci, iako se radi o višim sudskim instancama od Osnovnog suda.

U periodu kada Osnovni sud u Banja Luci odbija sprovesti odluku viših instanci u predmetu Haznadar, na njegovom čelu se nalazi Milan Tegeltija, sadašnji predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

„Ponudio sam tomove neoborivih dokaza, mišljenja vještaka koji su otkrili krivotvorene dokumente i veliku prevaru s mojom imovinom... Sve to nije mi pomoglo da vratim nekretnine“, kaže Haznadar.

Godine 2013. Haznadar podnosi krivičnu prijavu protiv Milana Tegeltije, protiv sudije Osnovnog suda u Banja Luci Nebojše Pejovića i drugih, ali predmet još nije dobio sudski epilog.

Njegova krivična prijava, tvrdi, sklonjena je iz „biografije“ Milana Tegeltije, kada je Tegeltija biran za predsjednika VSTV-a 2014.

Odgovor o tome zbog čega se Tužilaštvo BiH ne želi baviti njegovim slučajem, Haznadar vidi u činjenici da je u proces, kako kaže, nelegalnog oduzimanja njegove imovine, direktno upleten Tegeltija i druge sudije. Osim toga, Haznadar je ponudio i dokaze da istraga treba biti proširena i na tadašnjeg glavnog disciplinskog tužioca BiH Arbena Murtezića, koji je prilikom imenovanja Tegeltije na čelo VSTV-a prikrio da je protiv Tegeltije Tužilaštvu BiH podnesena krivična prijava.

„Zajednička komisija za ljudska prava Parlamenta Bosne i Hercegovine, a ne Tužilaštvo BiH, izvijestila me da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u maju ove godine kompletan moj krivični spis ustupilo Okružnom tužilaštvu u Banja Luci“, kaže Haznadar za Patriju. On ne očekuje da će Tužilaštvo u Banja Luci poduzeti bilo šta po ovom predmetu. Naprotiv, kaže, predmet je sklonjen u Banja Luku kako bi bio zataškan. 

„U toku su izbori i imenovanja u Tužilaštvu BiH. Mislim da je moja krivična prijava sklonjena u Banja Luku kao dio uigrane trgovine prijavama“, kaže Haznadar.

#BiH