Članak

Ko je proizveo Josipa Šimića?

Šimić je trenutno u pritvoru po optužnici da je krivotvorio SIPA-ine dokumente i prijavio državnog ministra sigurnosti Tužilaštvu. Njegova odbrana će pokušati dokazati da je Šimić bio samo bajaps izme

Mladom Josipu Šimiću iz Kreševa koji se u bh. javni prostor pojavio niotkud, kao grom iz vedra neba, Općinski sud u Sarajevu odredio je u petak ujutro pritvor u trajanju od mjesec dana, zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogao prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke ili saučesnike.

Do prije samo godinu dana Šimić je izgledao kao neko ko će probuditi gomilu obespravljenih bh. građana da se počnu boriti za svoja prava, koja su im vlasti uzurpirale do posljednje čestice. Njegovi citati iz Biblije da će političke elite iskihati svaku marku koju su nemoralno uzeli iz javnog proračuna, prihvaćana je sa velikim oduševljenjem. Od Bošnjaka i Srba otvoreno, od Hrvata nešto stidljivije.

Kao teolog, za sunovrat hrvatskog naroda u BiH Šimić je kao iz rukava kritikovao lidera HDZ-a Dragana Čovića. U intervjuu za medije rekao je da ga ne zanimaju političari druga dva konstitutivna naroda u BiH. Bori se za pravdu vlastitog etnosa. U jednom medijskom istupu je otkrio da je zbog zabrinutosti za bh. Hrvate pisao i samom papi u Vatikan.

A onda su stvari izmakle kontroli. Slučaj Šimić proizveo je ozbiljan rat između državnog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića i v.d. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. Šimić je Tužilaštvu BiH dostavio navodne dokaze o prisluškivanju Tadić kao i članice VSTV-a Ružice Jukić. Tadić i Jukić, pokuša je reći Šimić, prisluškivali su iz SIPA-e a za šta je znao, ili još gore, naredio, ministar Mektić. Takve tvrdnje su iz Državne agencije za istrage i zaštitu demantirali istog trena.

O Šimiću se ne zna ništa, ili se zna nešto malo. Mlađahni muškarac rođen u Kreševu prvo se predstavljao kao Josip Šimić a nekoliko sedmica prije nego će biti uhapšen isključivo kao Josip Šimić Đinđić. Kada se pojavio u bh. javnosti krajem 2015. bio je teolog, poslije politolog, a naposljetku kao novinar i prijavljivač korupcije.

Nije jasno odakle mladiću poput njega dokumenti koje je dostavljao Tužilaštvu BiH. U općem haosu koje je Šimić izazvao to se niko nije ni pitao. Falsifikovani ili ne, radi se o tomovima papira koji navodno razotkrivaju sarajevska ubistva, uvezanost bh. političara sa narko-kartelima, Šimić je nudio i odgovore za politička ubistva koje bh. pravosuđe ne rješava već više od dvije decenije. On se uvijek pozivao na izvore iz obavještajnih agencija, ali nije navodio imena tih agencija.

Profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu dr. Goran Kovačević smatra da ne treba isključiti tezu da je Šimića proizveo upravo neko iz najvišeg političkog vrha Bosne i Hercegovine, kako bi se uz pomoć njegovih prijava obračunao sa političkim neistomišljenicima. Posve je nevjerovatno sa kojom lakoćom je Šimić dolazio do bivše predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso ili državne tužiteljice Gordane Tadić. U njegovu zaštitu stalo je i udruženje novinara.

„SIPA na čelu s Pericom Stanićem po depeši Mektića uz suradnju Kantonalnog tužilaštva KS, na čijem je čelu Dalida Burzić, planira pravosudni udar“, napisao je Šimić na svom Facebook profilu 30. avgusta.

Novinari u Bosni i Hercegovini svakodnevno objavljuju dokumente o nezakonitim radnjama u BiH. Skoro nikada, ili vrlo rijetko, Tužilaštvo formira predmete na osnovu kredibilnih medijskih natpisa. To je Šimiću polazilo za rukom vrlo lako.

Državni ministar sigurnosti Mektić, protiv kojeg je Šimić također podnio Tužilaštvu BiH prijavu sličnog je mišljenja kao i profesor Kovačević. Smatra da je Šimić manje bitan od činjenice da se Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uplelo u igru sa njim. Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić od SIPA-e je lično zatražila obustavu svih aktivnosti u vezi sa Šimićem.

„Tužilaštvo BiH pokušava da se sakrije čitav razvoj situacije oko ove afere. Rekao sam da na tome ne može završiti. Ovo je izazvalo jedno veće uznemirenje građana u BiH i stvaranje jednog nepovjerenje u pravosudne i bezbjednosne institucije", smatra Mektić.

"Mislim da se ovo ne može okončati na odgovornosti Josipa Šimića, već da će odgovornost morati snositi sve odgovorne osobe koje su učestvovale u osmišljavanju, planiranju i realizaciji ovako jedne teške pravosudne afere", zaključio je Mektić.

Šimić je trenutno u pritvoru po optužnici da je krivotvorio SIPA-ine dokumente i prijavio državnog ministra sigurnosti Tužilaštvu. Njegova odbrana će pokušati dokazati da je Šimić bio samo bajpas između svojih izvora i Tužilaštva. No, ishod cijelog slučaja već se sada da naslutiti. Mediji su u petak objavili vijest da su napustili državu dvojica bivših uposlenika Službe za poslove sa strancima Boris Kordić i Josip Kvesić, a koji su navodno Šimiću dostavili krivotvorenu dokumentaciju o prisluškivanju Tadić i Jukić?! (A. Aljović)

 

#BiH