Članak

Porodica dobila nalaz obdukcije: Nasilna smrt Dženana Memića djelovanjem tupog predmeta

Taj nalaz poklapa se sa dokumentacijom MUP KS koju je agencija Patria ranije objavila gdje se u izvještaju o kriminalističko-tehničkoj pretrazi lica mjesta navodi da je riječ o ubistvu koje se dogodil

Otac ubijenog mladića Dženana Memića, Muriz Memić nakon 15 mjeseci od smrti sina došao je u posjed prvog obdukcijskog nalaza. Obdukciju je 16. februara 2016. godine izvršio vještak medicinske struke Hamza Žujo. Na tom nalazu piše da je Dženan Memić preminuo od udaraca zadobijenih tupim, mehaničkim predmetom, piše agencija Patria.

Taj nalaz poklapa se sa dokumentacijom MUP KS koju je agencija Patria ranije objavila gdje se u izvještaju o kriminalističko-tehničkoj pretrazi lica mjesta navodi da je riječ o ubistvu koje se dogodilo oko 22:30 sati u Velikoj aleji do broja 4 na Ilidži. Kao oštećeni su navedeni Dženan Memić i Alisa Mutap.  

-   Dana 09.02. izvršen je uviđaj povodom saobraćajne nezgode u ulici Velika aleja do broja 4 općina Ilidža. Dana 08.02.2016. godine oko 22:30 sati NN vozač je upravljao NN vozilom te udario Memić Dženana i Mutap Alisu. Ovom prilikom Memić Dženan i Mutap Alisa su zadobili tjelesne povrede. Dana 16.02.2016. godine izvršena je obdukcija Memić Dženana i tom prilikom došlo se do saznanja da se radi o krivičnom djelu ubistva pa shodno tome je promijenjena data kvalifikacija djela – navedeno je u izvještaju.

Porodica Memić od Dženanove smrti tvrdi da je riječ o ubistvu te da je Dženan napadnut, a ne udaren kombijem Ljube Seferovića kojem se sudi na Kantonalnom sudu u Sarajevu. Tužilaštvo KS prvobitno je otvorilo istragu ubistva po nepoznatom počiniocu da bi u avgustu 2016. godine prekvalifikovali događaj u saobraćajnu nesreću. Tokom suđenja čule se brojne kontradiktornosti, a najspecifičnija je ona o nastanku povreda na Dženanu Memiću. 

Vještak Žujo tek 18. aprila 2017. godine pozvan je kao vještak-svjedok te je tada kazao da je radio na ovom slučaju čak šest puta! O izvršenoj obdukciji je kazao:

- Leš je bio sa medicinskom gazom i sa zavojem na glavi. To sam samo našao na tijelu. Kod svake obdukcije mjeri se leš. Ja sam našao 190 cm. Nakon što sam uradio spoljašni pregled konstatovao sam povrede odnosno otvor u sljepoočnom predjelu lijevog dijela glave – kazao je Žujo te je dodao da je na koži desne šake, desnog koljena, kože lijevog kolje, kože predjela lijeve nadlaktice pronađene površinske povrede koje je mogao zadobiti od pada.

- Prilikom obdukcije nisam našao nikakve povrede na nogama, na trbuhu, na karlici, na grudnom košu. Nisam našao i ima fotodokumentacija koja to pokazuje – kazao je Žujo.

Podsjećamo da je vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević u sudnici "čak demonstrirao pokret Dženana Memića kada ga je navodno udario kombi" po čemu bi trebao imati povrede i na zadnjem dijelu tijela u predjelu desne noge. No, Žujo je vrlo jasno kazao da nikakve povrede nije uočio. 

U prilog ovom svjedočenju vještaka Žuje je i obdukcioni nalaz koji je dobila porodica Memić, a koji se 15 mjeseci krije od njih.

U njemu su jasno navedene sve povrede pronađene na tijelu i način na koji su one mogle nastati. U zaključku se navodi da je smrt nasilna, te da je su povrede nanesene djelovanjem tupog mehaničkog oruđa. 

Izvještaj MUP KS

#BiH