Članak

Američki univerzitet u BiH bez američke diplome, dozvole za rad i kampusa u Sarajevu!

Studenti sa Američkog univerziteta u BiH (AUBiH) nastavu slušaju i u Sarajevu, iako ovaj univerzitet nema dozvolu da radi na području Kantona Sarajevo.

Studenti sa Američkog univerziteta u BiH (AUBiH) nastavu slušaju i u Sarajevu, iako ovaj univerzitet nema dozvolu da radi na području Kantona Sarajevo.

Nastavu studenti slušaju u iznajmljenim prostorijama u naselju Alipašino polje, u ulici Trg solidarnosti broj 10. Riječ je o studentma AUBiH-a sa programa Pravo, Ekonomija, Informacione tehnologije, Akademija modernih umjetnosti…

Sjedište Američkog univerziteta u BiH je u Tuzli. Riječ je o privatnom biznisu Denisa Prcića, kojeg je osnovao prije 12 godina. U medijima se spominje kao kontroverzni biznismen. AUBiH ima dozvolu za rad od Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona, ali ne i drugih kantona u Federaciji BiH. Obrazovanje u Federaciji je u nadležnosti kantonalnih vlasti. Svaki univerzitet, fakultet ili visoka škola dozvolu za rad moraju dobiti od kantonalnog ministarstva obrazovanja na čijoj teritoriji posluju. Iako posluju i u Sarajevu, AUBiH nema dozvolu za rad na području Kantona Sarajevo, potvrđeno je to Patriji i iz Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo.

Nekoliko godina nakon Tuzle, AUBiH u Sarajevu osniva Visoku školu pod nazivom “Američka škola za ekonomiju”. Kao direktor ove škole spominje se izvjesni Esmir Ganić. AUBiH jeste osnivač navedene Visoke škole, ali studenti koji upisuju neki od odsjeka na Američkom univerzitetu u BiH, čije je sjedište u Tuzli, ne bi mogli slušati predavanja izvan Tuzlanskog kantona, pa ni u Američkoj školi za ekonomiju sa sjedištem u Sarajevu.

Predsjednik AUBiH-a Denis Prcić zloupotrebljava Američku školu za ekonomiju u Sarajevu. Sarajevo je za njegov biznis veće, i zanimljivije tržite od Tuzle. Ukoliko bi studente iz sarajevske regije slao u Tuzlu, sigurno bi izgubio dio studenata. Zbog toga ih umjesto u Tuzlu protivzakonito šalje da predavanja slušaju na Američkoj školi za ekonomiju u Sarajevu. Može se reći da AUBiH posluje u sivoj zoni, zarad vlastitog profita.

Nejasno je kakav status uopće imaju diplome dobivene na Američkom univerzitetu u BiH. Studenti koji pohađaju ovaj fantomski univerzitet u Sarajevu nadaju se legalnoj diplomi - i bosanskoj i američkoj. U medijskoj kampanji sa AUBIH-a tvrde da izdaju Američku akreditovanu diplomu. Ono što domaća javnost ne zna jeste da akreditacija koju AUBiH posjeduje više ne vrijedi jer je ugašen ACICS (agencija za akreditaciju iz SAD) koja im je izdala ovaj papir!

Ministarstvo obrazovanja SAD je u decembru 2016. poništilo (oduzelo) akreditacijske nadležnosti ACICS-u,  pa su sve njihove akreditacije proglašene nevažećim, uključujući i onu koju je dobio Američki univerzitet u BiH. Može se govoriti o svjesnoj manipulaciji, obmanjivanju  studenata AUBiH-a. 


Objava oduzimanja nadležnosti za akreditaciju agenciji ACICS u SAD-u od strane nadležnog organa - Ministarstva obrazovanja SAD (US Department of Education)


Upozorenje školama i studentima da ACICS nema akreditacijske ovlasti - objava Ministartva državne bezbjednosti SAD (US Department of Homeland Security)

Ko će i na koji način onda priznati diplome studenata sa AUBiH dobivene nakon decembra 2016? Nejasan je status i bh. diploma koje studenti AUBiH-a dobiju na ovom univerzitetu, s obzirom da nastavu slušaju protivzakonito u Sarajevu.

Govori se o iznajmljenim i potpuno neuslovnim kancelarijama za održavanje fakultetske nastave u Sarajevu. S jedne strane zgrade je ulaz u zgradu televizije Pink BH, a stražnji ulaz koriste studenti koji pohađaju AUBiH.

Ranije je nastavu AUBiH održavao u iznajmljenim prostorijama u biznis centru Unitic, također u Sarajevu. U Tuzli AUBiH iznajmljuje prostor u zgradi BKC-a. Ne postoje nikakvi kampusi AUBiH-a o kojima govore sa ovog univerziteta.


Parking za zaposlene na AUBiH u Sarajevu (ul. Trg solidarnosti, zgrada Pink BH)

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo već duže vrijeme ne uspjeva uvesti red na pojedinim privatnim univerzitetima u Sarajevu. Tolerišu se nezakonite radnje, čime se nanosi ogromna štetu studentima, njihovim roditeljima i društvu u cjelini.

Ni Prcićev AUBiH ne bi mogao poslovati protivno zakonu da nema političku podršku. U Sarajevu ne bi mogao poslovati bez podrške SDA odnosno njihovog ministra obrazovanja.

Pod kojim uslovima sarajevsko ministarstvo dopušta nelegalan rad Prcićevog univerziteta? Zbog čega njihove tuzlanske kolege dopuštaju da se dio nastave AUBiH-a odvija izvan njihovog kantona? Svjesno neprijavljivanje krivičnog djela također je krivično djelo.

#BiH